Πώς και γιατί αντιγράφουμε στις εξετάσεις;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 22:28

Πώς και γιατί αντιγράφουμε στις εξετάσεις;

Τα ερωτήματα είναι περίπου τα ίδια απανταχού του κόσμου για δεκάδες χιλιάδες "ΕΣΟ" μαθητών. "Ηθική ακεραιότητα ή προβιβασμός στην επόμενη τάξη;"... "Να ρισκάρω να κοπώ στο μάθημα ή να ρισκάρω να με πιάσουν;"... "Να διαβάσω πράγματα που πραγματικά με ενδιαφέρουν και να κάνω σκονάκι την ύλη του τεστ του μαθήματος επιλογής που αναγκάστηκα να πάρω στο σχολείο;"...

Τον περασμένο Ιούνιο ούτε ένας, ούτε δυο αλλά 72 μαθητές πιάστηκαν να αντιγράφουν στις εξετάσεις στο Stuyvesant High School των ΗΠΑ.

Έτσι, και αφού η εξεταστική περίοδος φτάνει στο τέλος της και... δεν θα μπουν πολλοί σε πειρασμό, οι New York Times αποφάσισαν να ρωτήσουν τους μαθητές του εν λόγω Λυκείου για να μάθουν πώς και γιατί αντιγράφουμε όλοι -λίγο ή πολύ- στις εξετάσεις.

Οι απαντήσεις -κωδικοποιημένα- λίγο, πολύ, ίδιες για όλους:

- Δεν πρόλαβα να διαβάσω,

- Δεν με ενδιαφέρει αυτό το μάθημα,

- Ήθελα να κοιμηθώ,

- Ήθελα να διαβάσω κάτι πιο ενδιαφέρον,

- Αυτά που θα διάβαζα δεν θα μου ξαναχρειαστούν,

- Ήθελα καλύτερο βαθμό,

- Έπρεπε να περάσω το μάθημα, την τάξη...

Και ούτω καθ' εξής.

Αντιγραφή: Μια παλιά πρακτική, νέες μέθοδοι

Κι ενώ η αντιγραφή είναι τόσο παλιά όσο η ιστορία της διδασκαλίας και της μαθητείας, οι μέθοδοι διαρκώς εξελίσσονται.

Κινητά τηλέφωνα, smartphones, iPads, λάπτοπ, notebooks και λοιπά τεχνολογικά gadgets έχουν κατά καιρούς επιστρατευτεί στην υπηρεσία του... σκονακίου!

Η συνεργασία είναι το παν, συμβουλεύουν οι "ειδήμονες" από το Stuyvesant.

Δεν είναι λίγες οι μαθητικές ομάδες που φτιάχνουν ειδικές, κρυφές σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter και ποστάρουν εκεί τις λύσεις που ξέρει ο καθένας. Οι καθηγητές, βεβαίως, δεν προσκαλούνται ποτέ στις σελίδες αυτές.

Οι μεγαλύτεροι μεταλαμπαδεύουν γνώση κι εμπειρία στους επόμενους. Οι νεότερες "φουρνιές" ρωτούν τις παλαιότερες σχετικά με τρικς και προτιμώμενα θέματα για κάθε καθηγητή.

Παρατυπία και... τιμωρία

Και επειδή και το αντίπαλον δέος -οι καθηγητές βέβαια- δεν μπορούν να μείνουν πίσω από τις εξελίξεις, η ιστοσελίδα turnitin.com αποκαλύπτει λεπτομερώς κόλπα και τεχνικές για την αντιμετώπιση της διαχρονικής... αξίας της αντιγραφής.

Πηγή: 24h.gr




00 inkefalonia general ad 300X250