Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη σοκολάτα;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012 13:13

Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη σοκολάτα;

Πειράματα σε ποντίκια ίσως να έλυσαν το αιώνιο μυστήριο του γιατί οι σοκολάτες αποτελούν έναν πειρασμό απέναντι στον οποίο δεν μπορούμε να πούμε «όχι».

Η απάντηση συμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ, κρύβεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία παράγει μια χημική ουσία παρόμοια με το... όπιο, σύμφωνα με το real.gr

«Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας διαθέτει ένα πιο εκτεταμένο σύστημα από ό,τι πιστεύαμε το οποίο μπορεί να μας πείσει να θέλουμε να καταλανώσουμε μεγάλες ποσότητες μιας τροφής που μας προσφέρει ευχαρίστηση» εξηγεί η δρ Αλεξάντρα ΝτιΦελιτσεαντόνιο. «Ισως για αυτό η υπερκατανάλωση να αποτελεί πρόβλημα στις μέρες μας».

Ακαταμάχητη «έλξη»

Οπως εξηγούν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Current Biology», στο πλαίσιο των πειραμάτων τους χορήγησαν σε ποντίκια μια ουσία απευθείας στο νεοραβδωτό σώμα του εγκεφάλου με στόχο τη διέγερση αυτής της περιοχής η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες συνδέεται με την κίνηση.

Είδαν λοιπόν προς έκπληξή τους, ότι τα πειραματόζωα μετά την τεχνητή διέγερση της συγκεκριμένης περιοχής, καταβρόχθιζαν διπλάσιο σε αριθμό σοκολατάκια τύπου M&M από ό,τι κανονικά.

Μετρήσεις έδειξαν ότι το «κλειδί» βρισκόταν στα επίπεδα της ουσίας εγκεφαλίνης που παράγεται από το νεοραβδωτό σώμα και δρα ως φυσικό «ναρκωτικό».

Τα επίπεδα της ουσίας εκτοξεύονταν στα ύψη μόλις τα ποντίκια άρχιζαν να τρώνε τα σοκολατένια κομματάκια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση αυτή ευθύνεται για την ενίσχυση της επιθυμίας και της παρόρμησης των πειραματόζωων να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας.

Τα ευρήματα

Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν έναν νέο, αναπάντεχο ρόλο για το νεοραβδωτό σώμα του εγκεφάλου. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα αποτελέσματα στα ποντίκια να ισχύουν και στην περίπτωση του ανθρώπου, αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Η ίδια περιοχή του εγκεφάλου που εξετάσαμε κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενεργοποιείται σε παχύσαρκα άτομα όταν αντικρίζουν φαγητό και σε τοξικομανείς όταν βλέπουν ναρκωτικές ουσίες» υπογραμμίζει η ΝτιΦελιτσεαντόνιο. «Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η εγκεφαλίνη να οδηγεί σε υπερκατανάλωση και εθισμό ακόμη και τον άνθρωπο» καταλήγει.

Πηγή: tsantiri.gr