Το γεφύρι στο Καρπενήσι που εμφανίζεται και... εξαφανίζεται ανάλογα με τον καιρό! [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 09:26

Το γεφύρι στο Καρπενήσι που εμφανίζεται και... εξαφανίζεται ανάλογα με τον καιρό! [εικόνες]

Στον ποταμό Αγραφιώτη υπάρχει ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ένα γεφύρι, το οποίο άλλοτε εμφανίζεται και άλλοτε... εξαφανίζεται. 

Οχι, δεν πρόκειται για κάποιο περίεργο φαινόμενο, αλλά για ένα γεγονός που οφείλεται στην άνοδο και στην κάθοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού. 

Οπως αναφέρει το info-karpenisi.gr, το  γεφύρι του Μανώλη, ένα πέτρινο μονοτοξοτό γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ από το Καρπενήσι, στον ποταμό Αγραφιώτη. 

Εργο του 17ο αιώνα και συγκεκριμένα του 1659 όπως δηλώνει και η επιγραφή του «ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ».

Σύμφωνα με την παράδοση το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) όπου ζούσε με την γυναίκα του την Παρασκευή. Το ζευγάρι δεν μπορούσε να αποκτήσει απογόνους, γι’ αυτό το λόγο τρία μεγάλα έργα του παραλληλίζονται ως παιδιά του, ως αγόρι το γεφύρι και ως κόρες του οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά.

Το γεφύρι του Μανώλη ήταν για περίπου 300 χρόνια το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη.

Το 1964 όμως με την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών που δημιούργησε και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη πλήθος αξιόλογων χτισμάτων χάθηκαν κάτω από τα νερά της.

Το γεφύρι όμως του Μανώλη δεν είχε ακριβώς την ίδια τύχη, καθώς χάνεται και αναδύεται, περιοδικά, από τη στάθμη του νερού της λίμνης.

Ετσι, οι επισκέπτες μπορούν να το θαυμάσουν από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο, μερικές φορές, ανάλογα και με το ύψος της βροχής, και τον Οκτώβριο. Υστερο το γεφύρι χάνεται κάτω από τα νερά. 

Το γεγονός ότι ακόμη στέκεται όρθιο, παρά τις φυσικές αντιξοότητες κάτω από τα νερά της λίμνης, αποτελεί ένα μικρό θαύμα.