Τι μπορεί να μας συμβεί όταν απλώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 10:35

Τι μπορεί να μας συμβεί όταν απλώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι

Γιατί το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι πρέπει να αποφεύγεται αν θέλετε να ζείτε σε ένα υγιές περιβάλλον. 

Ας ξεκινήσουμε με μια μεγάλη και παγκόσμια αλήθεια: οποιαδήποτε «δουλειά» έχει να κάνει με ρούχα πέραν αυτής του να τα φοράς είναι κουραστική. Το άπλωμα συγκεκριμένα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο «σκοτεινές» διαδικασίες της καθημερινότητας. Μόνη σας, στο πίσω μπαλκόνι, πολλές φορές με τις πιτζάμες, συχνά αργά το απόγευμα, με το κρύο να σας «τρυπά» την πλάτη και να παγώνει τα δάχτυλα σας. Καθόλου ωραίο. 

Γι' αυτό και πολλοί επιλέγουν να διεκπεραιώνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσα στο σπίτι. Μάλλον όμως τους διαφεύγει κάτι σημαντικό

Υγρασία. Με το να απλώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι είναι σαν να λέτε «καλώς ήρθες» στον εχθρό, όχι μόνο των σοβάδων, αλλά και του ανθρώπινου οργανισμού.  

Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Γλασκώβη, εκεί που οι περισσότεροι (το 87%) απλώνουν τα βρεγμένα ρούχα μέσα στο σπίτι με τα παράθυρα κλειστά λόγω βροχής και παγωνιάς, απέδειξε ότι αυτός ο τρόπος γεμίζει τους εσωτερικούς χώρους με υγρασία την οποία, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Rosalie Menon, την αναπνέουμε. 

Για την ακρίβεια, ρούχα μίας μόνο πλύσης απελευθερώνουν δύο λίτρα νερού στην ατμόσφαιρα του σπιτιού. Η αύξηση της υγρασίας μέσα στο σπίτι δημιουργεί τις πιο ευνοικές συνθήκες την εξάπλωση της μούχλας, αλλά και την επιπλέον ανάπτυξη ακάρεων της σκόνης. Παράλληλα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πνευμονοπάθειες σε άτομα με όχι και τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, όπως συνέβη στο  25% των σπιτιών που ερευνήθηκαν.

Αν, πάλι, ζείτε σε σπίτι χωρίς μπαλκόνι ή δεν επιθυμείτε να απλώνετε έξω λόγω καυσαερίου, οι ειδικοί προτείνουν είτε να το κάνετε σε ένα μόνο χώρο του σπιτιού με κλειστή την πόρτα προς το υπόλοιπο σπίτι και ανοιχτό ένα παράθυρο προς τα έξω.