Δείτε πώς βλέπουν τον κόσμο όσοι έχουν… αχρωματοψία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2012 09:31

Δείτε πώς βλέπουν τον κόσμο όσοι έχουν… αχρωματοψία

Η αχρωματοψία είναι σε γενικές γραμμές η αδυναμία που παρουσιάζει ένας άνθρωπος να διακρίνει ένα από τατρία χρώματα: Κόκκινο, πράσινο και κυανό. Δεδομένου αυτού του γεγονότος, έχετε μήπως αναρωτηθεί ποτέ πώς βλέπουν τον κόσμο όσοι έχουν αχρωματοψία;






Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα έκανε ο ο Ιάπωνας Kazunori Asad, δημιουργώντας ένα δωμάτιο φωτισμένο με ειδικό τρόπο έτσι ώστε να μιμείται την αχρωματοψία. Εκεί είδε φωτογραφίες με φίλτρο αχρωματοψίας αλλά και πίνακες του Van Gogh (πολλοί υποστηρίζουν ότι τα περίεργα χρώματα που χρησιμοποιούσε ο διάσημος ζωγράφος στους πινακές του ήταν απόρροια αχρωματοψίας).



Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, όπως βλέπετε και στις εικόνες (αυτές με τα πιο έντονα χρώματα είναι όπως τις βλέπουν οι «φυσιολογικοί»). Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αχρωματοψία υπάρχει από τη γέννηση και πλήττει περισσότερο τους άντρες από τις γυναίκες σε ποσοστό 8% προς 0,5%, ενώ αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις τη μη εκτίμηση του πράσινου.



Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η αχρωματοψία υπάρχει σε τέτοιο βαθμό ώστε το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί κανένα χρώμα, εκτός από κάποιες αποχρώσεις του μαύρου, του άσπρου και του γκρι.









Πηγή: perierga.gr