Γιατί στο Ηνωμένο Βασίλειο οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 09:40

Γιατί στο Ηνωμένο Βασίλειο οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου;

Αν και στην Ελλάδα, όπως στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οδηγούμε στην δεξιά πλευρά του δρόμου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στις αποικίες του, τα αυτοκίνητα βρίσκονται από την αντίθετη πλευρά.


Όπως αναφέρει η Telegraph, ο λόγος που τα αυτοκίνητα στη Μεγάλη Βρετανία πάει πολύ πίσω, όταν υπήρχε ο κίνδυνος κάποιος να πέσει θύμα κλοπής κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού. Είτε κάποιος πήγαινε με τα πόδια, είτε πάνω σε άλογο, είτε σε άμαξα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες, έπρεπε να έχουν ελεύθερο το χέρι που κρατούσαν το ξίφος, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το BBC, η πρακτική αυτή διαδόθηκε και έξω από την Βρετανία, αφού δεν ήταν η μόνη χώρα με επικίνδυνους δρόμους, αλλά, λόγω πιέσεων, τελικά καθιερώθηκε η οδήγηση στα δεξιά. Συγκεκριμένα, ο Ναπολέων ήταν υπέρμαχος της οδήγησης στην δεξιά πλευρά, οπότε καθιέρωσε τον τρόπο αυτόν οδήγησης στις περιοχές που κατέκτησε, κάτι που συνέχισε και ο Χίτλερ, αργότερα.

Στην Βρετανία έχουν γίνει σκέψεις για να αλλάξει η πλευρά που οδηγούν, όπως έγινε στην Σουηδία το 1967, αλλά δεν είναι κάτι που πρόκειται να γίνει σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009, τα νησιά Σαμόα, έγιναν ένα από τα ελάχιστα έθνη που ενώ οδηγούσαν στην δεξιά πλευρά, άρχισαν να οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

huffingtonpost.gr