Σοκολατένια Γαλατόπιτα

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 13:37

Σοκολατένια Γαλατόπιτα

Από τον Άκη Πετρετζίκη

 
Συστατικά
  • 750 ml  σοκολατούχο γάλα
  • 60 γρ. σιμιγδάλι και λίγο για το ταψί
  • 20 γρ. κορνφλάουρ
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια ή 1 βανιλίνη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 60 γρ. βούτυρο (κομμένο σε κύβους παγωμένο)
  • 170γρ σοκολάτα κουβερτούρα 70%
  • 100 γρ. μέλι

Για την επικάλυψη

  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • άχνη
  • κανέλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα. Ξεκινάμε να ζεσταίνουμε  σε χαμηλή φωτιά.
  • Όταν ζεσταθεί καλά και δούμε τις πρώτες φουσκάλες σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
  • Δεν θέλουμε να βράσει.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι το σιμιγδάλι, το κορνφλάουρ, τα αυγά, το αλάτι, τη βανίλια, και το ξύσμα και φτιάχνουμε μια πάστα.
  • Σε αυτήν προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το γάλα που έχει ζεσταθεί και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του και όλο μαζί μετά το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα με υπομονή μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Προσοχή, να έχουμε χαμηλή φωτιά γιατί η κρέμα αρπάζει εύκολα και δεν θέλουμε να καεί.
  • Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και τη σοκολάτα κομμένα σε κυβάκια. Ανακατεύουμε απαλά.
  • Όταν ενσωματωθεί στο μείγμα μας ρίχνουμε και το μέλι και ομογενοποιούμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 27 εκ.
  • Ρίχνουμε το μείγμα μέσα.

Για την επικάλυψη

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ρίχνουμε το μείγμα αυτό πάνω από την κρέμα να πάει σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πάνω σε σχάρα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.
  • Αν θέλουμε πιο τραγανή γαλατόπιτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψάκι αντί για πυρίμαχο σκεύος απλά πρέπει να το βουτυρώσουμε πολύ καλά και να πασπαλίσουμε με σιμιγδάλι ψιλό.