Γιαουρτλού κεμπάπ, το αυθεντικό!

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Μαΐου 2017 13:10

Γιαουρτλού κεμπάπ, το αυθεντικό!

Από τον Άκη Πετρετζίκη

 Συστατικά

Για το κεμπάπ

  • 500 γρ. κιμάς αρνίσιος
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 1 κ.σ. πάστα τομάτας
  • 1 κ.σ. θυμάρι ξερό
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μπαχάρι
  • ½ κ.σ. κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ κ.γ. πάπρικα καυτερή
  • 1 κ.γ. τσιμένι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για το σερβίρισμα

  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 τομάτες
  • 4 πίτες για σουβλάκια ψημένες
  • γιαούρτι
  • πάπρικα καυτερή

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κεμπάπ

  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  • Βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
  • Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 4-5.
  • Τέλος, βάζουμε την πάστα τομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε 2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ξερό θυμάρι, την κανέλα, το μπαχάρι, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το τσιμένι.
  • Προσθέτουμε τα υλικά από το τηγάνι στο μπολ με τον κιμά και βάζουμε τη φρυγανιά και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες για να μαριναριστεί καλά ο κιμάς. Μπορεί να   μείνει στο ψυγείο έως 2 μέρες.
  • Στη συνέχεια παίρνουμε 2-3 κ.σ. από τον κιμά και τον πλάθουμε με τα χέρια μας.
  • Παίρνουμε δύο ξυλάκια για σουβλάκια και απλώνουμε τον κιμά ώστε να απλωθεί κατά μήκος τους. Το πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.
  •  Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον υπόλοιπο κιμά μέχρι να έχουμε 6 κεμπάπ.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι με ραβδώσεις σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε τα κεμπάπ με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ώστε να μην κολλήσουν στο τηγάνι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Για το σερβίρισμα

  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά χωρίς ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε 4 κομμάτια και χωρίζουμε τα φύλλα του. Τα βάζουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. μαϊντανό.
  • Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις τομάτες στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι, από την κομμένη πλευρά. Τις αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά.
  • Κόβουμε 4 ψημένες πίτες για σουβλάκι σε 4 κομμάτια, τις βάζουμε στο ξύλο κοπής και προσθέτουμε από πάνω τα κεμπάπ.
  • Βάζουμε στο τέλος και τις τομάτες.
  • Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλικομμένο, γιαούρτι και πάπρικα.



00 inkefalonia general ad 300X250