Φαρφάλες με τόνο, ελιές και κάπαρη!

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 07 Μαΐου 2017 14:13

Φαρφάλες με τόνο, ελιές και κάπαρη!

Μια συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για την κάπαρη

  • 220 ml γάλα 3,5% λιπαρά
  • 4 κ.σ. κάπαρη
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. σιμιγδάλι

Για τις φαρφάλες

  • 400 γρ. ζυμαρικά φιογκάκια
  • ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ξερό
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κονσέρβες τόνο σε νερό (195 γρ/κονσέρβα)
  • θυμάρι
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι κατά προτίμηση
  • ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • τσίλι ή μπούκοβο
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Βάζουμε την κάπαρη μέσα σε λίγο γάλα στο ψυγείο για 4-12 ώρες να μαλακώσει η κάπαρη και να φύγει η έντονη γεύση.
  • Στη συνέχεια τη σουρώνουμε, χωρίς να την σταγγίξουμε, την τοποθετούμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε πιπέρι και 1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό και ανακατεύουμε.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
  • Σε μια κατσαρόλα, με αλάτι ρίχνουμε τις φαρφάλες και τις αφήνουμε να βράσουν.
  • Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και στη συνέχεια την κάπαρη και ίσα ίσα που σοτάρουμε την κάπαρη να γίνει τραγανή σαν chips.
  • Κόβουμε σε κύβους 1 κρεμμύδι και χοντροκόβουμε 2 σκ. σκόρδο.
  • Μόλις η κάπαρη τραγανίσει μετά από 3-4 λεπτά την αφαιρούμε από τη φωτιά και τη στραγγίζουμε σ’ ένα χαρτί κουζίνας σ’ένα πιάτο.
  • Καθαρίζουμε το τηγάνι όπου είχαμε βάλει την κάπαρη, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις μαραθεί λίγο το κρεμμύδι, προσθέτουμε και το σκόρδο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελαιόλαδο, περίπου 1 κ.σ.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι μας τον τόνο και τον αφήνουμε να ζωντανέψει και να γίνει τραγανός.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, σβήνουμε με λίγο κρασί λευκό και αφήνουμε να εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε μόλις 100 ml κρέμα γάλακτος ώστε να απογειώσουμε τη γεύση του τόνου.
  • Τέλος, προσθέτουμε στο τηγάνι και τις ελιές.
  • Σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στο τηγάνι.
  • Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον προσθέτουμε κι αυτόν.
  • Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε πιπέρι και λίγο τσίλι ή μπούκοβο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
  • Σερβίρουμε τις φαρφάλες μας σε μια πιατέλα, από πάνω την κάπαρη και φρέσκο ελαιόλαδο.