Το χωριό-εμπειρία ζωής στο Λασίθι Κρήτης!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 11:16

Το χωριό-εμπειρία ζωής στο Λασίθι Κρήτης!

Διαμονή έξω από τον χρόνο για τους λάτρεις της φύσης, της παράδοσης και των εναλλακτικών διακοπών


Στον δρόμο που ενώνει την Ιεράπετρα με τη Σητεία, σε ύψωμα πάνω από τον Μακρύγιαλο Λασιθίου, τα πετρόχτιστα σπιτάκια του Άσπρου Ποταμού μάς δελεάζουν να κοιμηθούμε χωρίς ρεύμα, να αφουγκραστούμε τους ήχους της φύσης και να ανακαλύψουμε την ευτυχία στα πιο απλά πράγματα. Η διαμονή εδώ δεν είναι απλώς διαφορετική, είναι εμπειρία ζωής.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Χτισμένα στη βουνοπλαγιά του Άσπρου Ποταμού, σε μια περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης που φημίζεται για το φυσικό κάλλος της, τα δέκα καταλύματα του Άσπρου Ποταμού δένουν αρμονικά με το τοπίο και δίνουν την αίσθηση μικρού χωριού μεταφέροντας τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή. Ο οικισμός, με ιστορία που ξεκινάει πριν από περίπου 300 χρόνια, έχει ανακαινιστεί και αναπαλαιωθεί με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα - η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2011.

aspros77

Οι κατοικίες, που ήταν κάποτε μετόχια των χωρικών, είναι χτισμένες από φυσική τοπική πέτρα και έχουν χοντρούς πέτρινους τοίχους που διατηρούν τη δροσιά το καλοκαίρι και τη ζέστη το χειμώνα. Απλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα και μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 5 άτομα. Μικρά λιθόστρωτα μονοπάτια μάς οδηγούν στο κάθε σπιτάκι, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει απομόνωση και διαθέτει τζάκι, κουζίνα, μπάνιο και μικρή βεράντα με ωραία θέα στον κήπο καθώς και στους πρόποδες του φαραγγιού των Πεύκων και τη θάλασσα.

Στο εσωτερικό, οροφές με δοκάρια, βράχια που βγαίνουν από τους τοίχους, χτιστά κρεβάτια, σοφράδες, παλιές κασέλες και υφαντά συνθέτουν ένα σκηνικό που χαρίζει στους επισκέπτες μια αυθεντική εμπειρία παραδοσιακής Κρήτης.

aspros2

Με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, η λειτουργία του ξενώνα στηρίζεται αποκλειστικά σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το φωτοβολταικό σύστημα του Άσπρου Ποταμού έχει κερδίσει το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο για την Ελλάδα. Χάρη σε αυτό το σύστημα λειτουργούν τα φώτα του κήπου, τα φώτα πάνω από το προσκεφάλι των κρεβατιών, ένα φως στο λουτρό, ένα ψυγείο χαμηλής τάσης στις κουζίνες και το ζεστό νερό στα μπάνια.

Ο κύριος φωτισμός των σπιτιών γίνεται με λάμπες παραφίνης και κεριά, τα οποία προσδίδουν στους χώρους μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

aspros1kentrikh

newsbeast.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ