Φουτουριστικό γιοτ αξίας 420 εκατ., ο «διάδοχος» του θρυλικού Cutty Sark

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 11:35

Φουτουριστικό γιοτ αξίας 420 εκατ., ο «διάδοχος» του θρυλικού Cutty Sark

Το γιοτ σχεδιάστηκε από τον Philippe Starck και είναι διπλάσιο από το θρυλικό Cutty Sark, το οποίο υπήρξε το πιο εντυπωσιακό και γρήγορο ιστιοφόρο της εποχής του.

 

Χρειάστηκε τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να χτιστεί. Απολύτως λογικό αφού πρόκειται για ένα πλωτό έργο τέχνης, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε στο Κίελο της Γερμανίας.Το Sailing Yacht A είναι το πιο φουτουριστικό γιοτ στον κόσμο, η κατασκευή του κόστισε 420 εκατομμύρια ευρώ και θεωρείται ο διάδοχος του θρυλικού Cutty Sark.

Το Sailing Yacht A είναι το πιο φουτουριστικό γιοτ στον κόσμο, η κατασκευή του κόστισε 420 εκατομμύρια ευρώ και θεωρείται ο διάδοχος του θρυλικού Cutty Sark.

Αυτή την εβδομάδα, το ιστιοπλοϊκό - έργο τέχνης, σάλπαρε στη θάλασσα της Βαλτικής, ξεκινώντας το πρώτο του ταξίδι για να συναντήσει τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του.

Αυτό το θαύμα της ναυπηγικής που έχει μήκος 143 μέτρα και κατάρτια που σκίζουν τα σύννεφα με ύψος 90 μέτρων, είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό ιστιοπλοϊκό στον κόσμο.

Ο νέος ιδιοκτήτης του είναι ο 44χρονος Ρώσος δισεκατομμυριούχος βιομήχανος Andrey Melnichenko, ο οποίος μόλις εμπλούτισε τη συλλογή του με ένα ακόμα γιοτ, το πιο εντυπωσιακό.

Παρά την απίστευτη χλιδή που κρύβει μέσα του, το σκάφος είναι διακριτικό, χάρη στη μοναδική σφηνοειδή «σιλουέτα» του και τα λιτά -πλην θαυμάσια στην κατασκευή τους- κατάρτια του, τα οποία είναι τα ψηλότερα κατάρτια άνθρακα που έχουν παραχθεί ποτέ, με ύψος 90 μέτρων. Ψηλότερα και από το Μπιγκ Μπεν.

Το εσωτερικό του εκτείνεται σε 8 ορόφους, γκαράζ για τέσσερα αυτοκίνητα και ένα υποβρύχιο, ελικοδρόμιο στην πλώρη, ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες κ.λπ...

Φυσικά, τα πανιά δεν ανεβοκατεβαίνουν χειρωνακτικά, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Μπορούν ακόμη και να περιστρέφονται για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή χρήση του ανέμου.

Εκπρόσωπος του Melnichenko,  έχει χαρακτηρίσει τη νέα θαλαμηγό ως ένα θαυμάσιο σκάφος που «ξεπερνά τα όρια».

«Το έργο αυτό ήταν ένα σημαντικό οικονομικό ρίσκο για τον ίδιο, αφού έπρεπε να χρηματοδοτήσει ο ίδιος την έρευνα και την ανάπτυξη για να καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του. Αλλά αυτός είναι ένας άνθρωπος που έτσι κι αλλιώς ξεπερνά τα όρια και αμφισβητεί τα δεδομένα της βιομηχανίας, και σκέφτεται έξω από το κουτί ώστε να μπορεί να επιτύχει κάτι νέο, συναρπαστικό και όμορφο» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «το Sailing Yacht A είναι ένα μνημείο εφευρετικότητας».

Το γιοτ σχεδιάστηκε από τον Philippe Starck, και έχει το διπλάσιο μήκος από το θρυλικό Cutty Sark, το οποίο υπήρξε το πιο εντυπωσιακό και γρήγορο ιστιοφόρο της εποχής του και καθελκύστηκε από το ναυπηγείο των Σκοτ και Λίντον στις 22 Νοεμβρίου 1869.

Το θρυλικό Cutty Sark
Το θρυλικό Cutty Sark

Ο Melnichenko έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία 10.7 δισ. λιρών, και είναι 11ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία.

Φωτογραφίες: ΕΡΑ, REUTERS




00 inkefalonia general ad 300X250