galiatsatos3

Το φαγητό της ημέρας!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 11:47

Το φαγητό της ημέρας!

Οι φακές αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα μέλη της οικογένειας των οσπρίων και είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ.

Πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία καθώς ασκεί σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αίματος.

Δείτε πως να τις μαγειρέψετε

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμ φακές ψιλές
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 μικρά πράσα τρυφερά ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα τριμμένα ή πολύ ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες (εμπορίου ή φρέσκιες)
  • 2 κουταλιές κοφτές πελτέ ντομάτας
  • 2 δαφνόφυλλα
  • λίγη ρίγανη
  • λίγο ξύδι
  • λίγο αγουρέλαιο για το σερβίρισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελιές, φέτα και τραγανό ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τις φακές και τις βράζουμε με μπόλικο νερό για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και ανακατεύουμε για να λαδωθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο και νερό ζεστό για να σκεπάζει τις φακές.

Σκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν τα υλικά.

Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από το 1/2 φλ. σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν οι φακές.

Στο τέλος προσθέτουμε 2 κουταλιές ξύδι και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.

Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. 

 

 



Φόρτωση…

Φόρτωση…