Εκκλησία του 15ου αιώνα μεταμορφώθηκε σε έναν εκθαμβωτικό ναό του βιβλίου (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 13:37

Εκκλησία του 15ου αιώνα μεταμορφώθηκε σε έναν εκθαμβωτικό ναό του βιβλίου (εικόνες)

Μια μεγαλοπρεπής Δομινικανή εκκλησία του 15ου αιώνα στην πόλη Ζβόλε της Ολλανδίας, παρέμενε εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια, με τους χώρους που κάποτε πλημμύριζαν από προσευχές, να παραμένουν βουβοί και ψυχροί.


Αρκετούς αιώνες μετά την κατασκευή της, η εκκλησία αυτή άλλαξε μορφή, συνεχίζοντας ωστόσο να είναι ένας ναός του πνεύματος. Ενας ναός που δεν είναι πλέον αφιερωμένος στη... Βίβλο αλλά στα χιλιάδες βιβλία τα οποία βρίσκονται στοιβαγμένα τα ράφια των τριών νέων ορόφων του.

Το «Waanders In de Broeren» άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το 2013 και αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό θαύμα.

© Hans Westerink

Το απαιτητικό project

Τη μεταμόρφωση του κτιρίου ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο BK. Architecten το οποίο «πάντρεψε» αρμονικά το παλιό με το σύγχρονο σχεδιάζοντας έναν χώρο 700 τετραγωνικών μέτρων και δημιουργώντας τρεις επιπλέον ορόφους που μπορούν να αφαιρεθούν στο μέλλον, χωρίς να προκαλέσει καμία καταστροφή στο ήδη υπάρχον κτίριο.

BK. Architecten

Οι δύο αρχιτέκτονες, ο Jos Burger και ο Wouter Keijzer του γραφείου ΒΚ. Architecten, υπεύθυνοι για την ανακαίνιση της εκκλησίας, αποφάσισαν να διατηρήσουν την ατμόσφαιρα και την αίσθηση του χώρου που κάποτε υπήρξε τόπος λατρείας και προσευχής, χωρίς να μειώσουν την ιστορική αξία του κτιρίου.

Οι τρεις επιπλέον όροφοι κατασκευάστηκαν στα πλευρικά κλίτη της εκκλησίας, ανάμεσα στους κίονες, σε μορφή υπερώων.

© Joop van Putten

Το μεσαίο κλίτος, που είναι και το πιο ευρύχωρο, παρέμεινε ενιαίο και ανοιχτό για να αναδεικνύεται το ύψος και το μεγαλείο του αρχικού κτίσματος.

© Joop van Putten

Εξέχουσα θέση έχει το εκκλησιαστικό όργανο το οποίο παραμένει όπως ήταν και τα εντυπωσιακά βιτρό.

Το σκεπτικό πίσω από τον σχεδιασμό της ανακαίνισης του χώρου ήταν να ωθεί τους πελάτες να επισκέπτονται όλους τους χώρους, μέχρι το τελευταίο πάτωμα.

Στόχος που επετεύχθη μέσα από μια κεντρική σκάλα που οδηγεί τους πελάτες στους ορόφους με τα εμπορεύματα και καταλήγει στον τελευταίο όροφο που βρίσκεται κάτω από τις ανακαινισμένες αψίδες της εκκλησίας.

© Hans Westerink

Η εσωτερική διακόσμηση και τα έπιπλα είναι εμπνευσμένα από τη δουλειά του Dom Hans van deer Laan, ενός Ολλανδού αρχιτέκτονα ο οποίος, μάλιστα, ήταν καλόγερος. Όλα τα τμήματα τα οποία έχουν προστεθεί είναι ανεξάρτητα και δεν υποστηρίζονται από το αρχικό αρχιτεκτόνημα και μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν δίχως να προκαλέσουν ζημιά στην εκκλησία.

© Hans Westerink
Ο φωτισμός

Οι αρχιτέκτονες επέλεξαν ανοικτά χρώματα και άπλετο φως σε συμφωνία με την αισθητική και τα χρώματα που είχε η εκκλησία πριν τη μετασκευάσουν.

© Joop van Putten

Τα βαριά βιτρό παράθυρα της εκκλησίας, αντικαταστάθηκαν από μοντέρνα (επίσης βιτρό) τα οποία σχεδίασε ο Νορβηγός καλλιτέχνης Kjell Nupen, επιτρέποντας στο φυσικό φως να μπαίνει στο εσωτερικό του και να παρέχει στους πελάτες μια καλύτερη εικόνα του χώρου.

© Joop van Putten

Ολες οι παρεμβάσεις έγιναν χωρίς να μειώσουν την ιστορική αξία του κτιρίου. Και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, αφού επισκέπτες συρρέουν καθημερινά όχι μόνο για να αγοράσουν βιβλία αλλά και για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις και εκθέσεις, να πιουν καφέ ή απλά για να δουν το μοναδικό αυτό βιβλιοπωλείο.

© Hans Westerink
Facebook
Facebook
Facebook

Δείτε παρακάτω εικόνες από τη διαδικασία μετατροπής του κτιρίου.

BK. Architecten
BK. Architecten
BK. Architecten
BK. Architecten
BK. Architecten
BK. Architecten
BK. Architecten

Οι φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν μετά από άδεια του αρχιτεκτονικού γραφείου BK. Architecten  στο Τhe TOC.



Φόρτωση…

Φόρτωση…


Σχολιάστε