Η αριστουργηματική ανακαίνιση της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης [Εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 07:30

Η αριστουργηματική ανακαίνιση της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης [Εικόνες]

Όλα ξεκίνησαν από ένα μεγάλο κομμάτι σοβά. Στις 30 Μαΐου του 2014, ένα μέρος της οροφής έπεσε μέσα στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης (New York Public Library ή NYPL).


Το εντυπωσιακό ορόσημο της πόλης υποχρεώθηκε να κλείσει για «περίπου δύο εβδομάδες». Τελικά, έμεινε κλειστό για δύο ολόκληρα χρόνια αφού η αποκατάσταση ήταν πιο απαιτητική από ότι αρχικά αναμενόταν.

Από τις 5 Οκτωβρίου 2016 το Rose Room επαναλειτουργεί για το κοινό και το αποτέλεσμα της ανακαίνισης είναι εντυπωσιακό.

Εκεί που χτυπά η καρδιά της Νέας Υόρκης

Η καρδιά και η ιστορία της πόλης της Νέας Υόρκης «χτυπούν» μέσα σε αυτό το εμβληματικό κτίριο - στολίδι του Μανχάταν.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης η οποία χτίστηκε το 1897-1911 είναι η τρίτη μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη στη Βόρεια Αμερική και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ερευνητικές βιβλιοθήκες των ΗΠΑ.

Είναι δηλαδή ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα δημόσιων βιβλιοθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα ερευνητικών βιβλιοθηκών στον κόσμο. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση με δημόσια αποστολή που λειτουργεί με ιδιωτική, αλλά και με δημόσια χρηματοδότηση.

Ο ιστορικός David McCullough έχει περιγράψει την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης ως μία από τις πέντε πιο σημαντικές βιβλιοθήκες των ΗΠΑ, ενώ οι άλλες τέσσερις είναι η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης (Boston Public Library), και οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Γέιλ.

Μέχρι πρόσφατα, οι επισκέπτες δεν είχαν τη δυνατότητα να περάσουν αυτές τις πόρτες, ενώ μπορούσαν απλά να πάρουν μια ιδέα της τελικής μορφής του αναγνωστηρίου μέσω αφίσας.

Η αριστουργηματική ανακαίνιση

Πλέον ο καθένας μπορεί να μπει στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, το αρχιτεκτονικό αυτό αριστούργημα που για πάνω από 100 χρόνια έχει φιλοξενήσει μελετητές, συγγραφείς, φοιτητές και απλούς πολίτες.

Μέσα στο αναγνωστήριο «έργο τέχνης» υπάρχουν αρχειοθετημένα 52.000 βιβλία, ενώ ακόμα 3,5 εκατομμύρια φυλάσσονται σε αποθήκη στο κοντινό Bryant Park.

Η έκθεση «Preserving a Masterpiece: From Soaring Ceilings to Subterranean Storage», άνοιξε στις 9 Οκτωβρίου και δείχνει λεπτομερώς την αποκατάσταση αυτής της εικονικής αίθουσας.

anakain1anakain2anakain3anakain4

thetoc.gr

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250