Οι κάτοικοι του Παρισιού θα κάνουν την πόλη όαση φυτεύοντας παντού

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 20:58

Οι κάτοικοι του Παρισιού θα κάνουν την πόλη όαση φυτεύοντας παντού


Το Παρίσι μόλις πέρασε ένα νέο νόμο ο οποίος επιτρέπει σε οποιονδήποτε να φυτέψει έναν αστικό κήπο εντός των ορίων της πόλης. Μετά τη λήψη της σχετικής άδειας, οι επίδοξοι κηπουροί μπορούν να καλλιεργήσουν τα φυτά τους σε τοίχους, στο έδαφος, στις στέγες των σπιτιών, κάτω από τα δέντρα, πάνω σε φράχτες, παντού.

Μπορούν να καλλιεργήσουν πράσινο μπροστά από τα σπίτια ή τα γραφεία τους. Μπορούν να φυτέψουν λουλούδια, λαχανικά αλλά και φρούτα.

Μέσα από αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό στοχεύει στη δημιουργία 100 στρεμμάτων «ζωντανών τοίχων» και «πράσινων» στεγών μέχρι το 2020, με το ένα τρίτο του πρασίνου αφιερωμένο στη γεωργία. 

Μέσα από αυτόν τον νόμο, οι ντόπιοι ενθαρρύνονται να γίνουν «κηπουροί του Παρισιού» χρησιμοποιώντας αειφόρες μεθόδους, αποφεύγοντας τα φυτοφάρμακα και προωθώντας τη βιοποικιλότητα στην πόλη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υπογράψουν μια «συμφωνία αναβλάστησης» και θα δεσμευτούν ότι θα φροντίσουν για τη συντήρηση των κήπων τους, οι οποίοι θα είναι σε αρμονία με την αισθητική της πόλης. Οι άδειες που θα δοθούν θα είναι τριετής, με την προοπτική ανανέωσης.

Το όμορφο αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι οι κάτοικοι μπορούν να φυτέψουν παντού, ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη, ενώ ο δήμος θα τους βοηθήσει συνεισφέροντας με σπόρους και φυτόχωμα.

Και ενώ από την πλευρά του ο δήμος θα δώσει κάποιες ιδέες στους κατοίκους, οι εμπνευστές της ιδέας ελπίζουν ότι η φαντασία των κατοίκων θα... οργιάσει.

Μέσα από αυτόν τον νόμο, ο δήμος του Παρισιού δεν στοχεύει απλά στο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να ενισχύσει την ομορφιά της πόλης.

Η βοηθός της Δημάρχου του Παρισιού Penelope Komitès τόνισε επίσης ότι αυτή η δράση θα βοηθήσει τους ντόπιους να ενισχύσουν τις σχέσεις με τους γείτονές τους και να «δημιουργήσουν κοινωνικούς δεσμούς».