Το νέο κόσμημα της Βενετίας: Η πλωτή πόλη άνοιξε το πρώτο εμπορικό κέντρο (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 12:47

Το νέο κόσμημα της Βενετίας: Η πλωτή πόλη άνοιξε το πρώτο εμπορικό κέντρο (εικόνες)

Χτισμένο το 1228 στους πρόποδες της Γέφυρας του Ριάλτο απέναντι από την ψαραγορά, το Fondaco dei Tedeschi είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα κτίρια της Βενετίας.

Χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικός σταθμός για Γερμανούς εμπόρους, ως τελωνείο υπό τον Ναπολέοντα, και ως ταχυδρομείο υπό τον Μουσολίνι.

Εχοντας φωτογραφηθεί αμέτρητες φορές ως το εντυπωσιακό φόντο της γέφυρας του Ριάλτο, το Fondaco στέκεται ως ένας βουβός μάρτυρας της ενετικής εμπορικής εποχής, ο ρόλος της οποίας εξαλείφθηκε με τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού της Βενετίας.

Το κτίριο έχει καταστραφεί από πυρκαγιά δύο φορές και έχει ξαναχτιστεί (απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1506).

Και από το περασμένο Σαββατοκύριακο, το εκπληκτικό αυτό κτίριο λειτουργεί ως εμπορικό κέντρο, το πρώτο εμπορικό κέντρο της παλιάς πόλης της Βενετίας.

Εκεί οι τουρίστες μπορούν να βρουν τα πάντα: Από αίθουσες τέχνης, καφέ, ανοιχτούς χώρους για το κοινό και φυσικά πολλή μόδα.

Την μετατροπή του κτιρίου σε εμπορικό κέντρο ανέλαβαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία OMA και Jamie Fobert Architects.

Courtesy of DFS
Courtesy of DFS

Το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του

Οι τουρίστες έρχονται στη Βενετία τόσο για να θαυμάσουν το μοναδικό στον κόσμο τοπίο, όσο και για να αγοράσουν αναμνηστικά αλλά και να φάνε σαν Ιταλοί.

Το Fondaco τα έχει όλα.

Courtesy of DFS
Courtesy of DFS

Δύο επιλογές για φαγητό

Υπάρχουν δύο επιλογές για φαγητό στο Fondaco: ένα πανέμορφο μικρό καφέ και ζαχαροπλαστείο, και μια τραπεζαρία για γεύμα και δείπνο στη μέση του ισογείου. Μάλιστα το νέο εστιατόριο έχει προσλάβει τον Massimiliano Alajmo, έναν από τους πιο διάσημους σεφ της περιοχής και τα μενού είναι επικεντρωμένα σε φρέσκο ψάρι, λαχανικά και κρέατα, καθώς και πίτσα (εννοείται).

Courtesy of DFS
Courtesy of DFS

Διακόσμηση δια χειρός Φιλίπ Σταρκ

Ο θρυλικός Φιλίπ Σταρκ, ο οποίος έχει ζήσει στο βενετσιάνικο νησί Μπουράνο για σχεδόν 30 χρόνια, σχεδίασε το καφέ και τον κύριο χώρο της τραπεζαρίας.

«Για μένα, αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να δημιουργήσω κάτι στη Βενετία, να μιλήσω για τη Βενετία» εξηγεί ο ίδιος. «Είχα την πρόκληση να επικεντρωθώ μόνο σε δύο καρέκλες, έναν καναπέ, ένα τραπέζι και ένα φωτιστικό, αλλά ήθελα να δημιουργήσω μικρά χρονογραφήματα που αφηγούνται το μυστήριο της Βενετίας: τον μαύρο και άσπρο ριγέ καναπέ που σας τυλίγει σαν γόνδολα, γνέφοντας στις γυάλινες λάμπες Murano, και ούτω καθεξής», πρόσθεσε.

Η θέα από την ταράτσα κόβει την ανάσα

Αν το ισόγειο του Fondaco είναι πράγματι το κέντρο βάρους του, η κορυφή του είναι αυτή που κλέβει τις εντυπώσεις. Το τελευταίο επίπεδο του αρχικού κτιρίου, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως θερμοκήπιο, έχει μετατραπεί σε χώρο εκδηλώσεων, που θα είναι ανοικτός για το κοινό και θα φιλοξενήσει μια ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκ περιτροπής εκθέσεις τέχνης.

Αλλά ο κρυμμένος θησαυρός του Fondaco βρίσκεται στη βεράντα της κορυφής του κτιρίου, προσφέροντας απαράμιλλη θέα 360 μοιρών της Βενετίας, ενώ είναι διάστικτη με πίνακες που απεικονίζουν τα βασικά μνημεία γύρω από την πόλη.

Και σίγουρα, θα διεκδικήσει λίγες ώρες από το γεμάτο πρόγραμμα κάθε τουρίστα που επισκέπτεται τη Βενετία.

Φωτογραφίες: OMA Office Work, instagram.




00 inkefalonia general ad 300X250