Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια μας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 09:25

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια μας

Όταν λέμε υγιεινή, συνήθως σκεπτόμαστε την δική μας σωματική καθαριότητα.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά αντικείμενα που είναι πιο βρώμικα από το ανθρώπινο σώμα, όπως τα αντικείμενα του γραφείου που συχνά έχουν περισσότερα μικρόβια από την λεκάνη της τουαλέτας.

Στο πολλαπλάσιο ισχύει αυτό για το σπίτι μας, όπου δεν αρκεί να περάσει κάποιος μια ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσει. Δείτε πόσο σημαντικό είναι να πλένετε συχνότατα τα σεντόνια, τις πετσέτες του μπάνιου και άλλα καθημερινά αντικείμενα που αποτελούν συσσωρευτές μικροβίων.

Τα σεντόνια
Για να ξέρετε κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζετε και να τα πλένετε πρέπει να δείτε την καθημερινότητά σας. Οσοι κάνουν δύο ντους την ημέρα ή φοράνε πιτζάμα στον ύπνο δικαιούνται περισσότερες ημέρες με τα ίδια σεντόνια. Οσοι τρώνε, καπνίζουν η κοιμούνται γυμνοί στο κρεβάτι τους τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, το αργότερο που πρέπει κάποιος να αλλάζει και να πλένει τα σεντόνια του είναι μια φορά την εβδομάδα.


Οι πετσέτες μπάνιου
Χρειάζονται απαραιτήτως πλύσιμο κάθε τρεις ή τέσσερις χρήσεις. Δεν είναι υπερβολή, οι πετσέτες κουβαλάνε χιλιάδες μικρόβια σε όλη την επιφάνειά τους. Επειδή με αυτές σκουπίζουμε το υγρό σώμα μας, οι πετσέτες γεμίζουν άσχημες μυρωδιές υγρασίας, ειδικά αν δεν τις αερίζουμε προσεκτικά μετά από κάθε ντους. Ας σημειωθεί ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μοιραζόμαστε με κάποιον άλλο την πετσέτα μας, εκτός κι αν την πλύνουμε αμέσως μετά.


Οι χειροπετσέτες μπάνιου
Θέλουν κάθε δεύτερη μέρα πλύσιμο. Όταν πλένουμε τα χέρια, πρώτον το κάνουμε πιο συχνά από ό,τι για το σώμα, και δεύτερον τα μικρόβια που μεταφέρουμε εκεί είναι απείρως περισσότερα.

Οι φάκελοι παπλώματος
Χρησιμοποιούμε πάντα έναν φάκελο ώστε το πάπλωμα να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα μας, για λόγους αισθητικής και υγιεινής. Δεν χρειάζεται πλύσιμο τόσο συχνά όσο τα σεντόνια, αλλά θέλει οπωσδήποτε πλύσιμο 4-5 φορές κάθε χειμώνα, γιατί γεμίζει σκόνες.


Τα πατάκια του μπάνιου
Είναι πραγματικές φωλιές μικροβίων. Το καλύτερο είναι να μην πατάμε ποτέ πάνω τους με παπούτσια, οπότε μεταφέρουμε και όλα τα μικρόβια του δρόμου στο μπάνιο μας. Αλλά ακόμη και ξυπόλητοι, στα πατάκια μεταφέρουμε όλη την υγρασία από το ντους, περισσότερο από ό,τι στις πετσέτες. Θέλουν πλύσιμο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.


Τα μαξιλάρια
Πλένουμε τις μαξιλαροθήκες, όχι τα μαξιλάρια και είναι λάθος. Οσο κι αν αλλάξουμε το κάλυμα, τα μαξιλάρια παίρνουν μυρωδιές που μπορεί να είναι δυσάρεστες. Τα μαξιλάρια πρέπει να τα αλλάζουμε ριζικά κάθε δύο χρόνια αλλά και να τα πλένουμε δύο φορές το χρόνο. Σιγουρευτείτε ότι είναι εντελώς στεγνά πριν τα ξαναβάλετε στο κρεβάτι σας.


Οι κουρτίνες
Συνήθως έχουν βάρος και καλά υφάσματα, αλλά αυτό είναι που τραβάει την περισσότερη σκόνη. Βρίσκονται συνήθως μπροστά σε ανοιχτά παράθυρα και ελκύουν δυσάρεστα πράγματα. Είναι απαραίτητο να πλένονται δύο φορές το χρόνο όταν το ύφασμα το επιτρέπει. Αν πρέπει να τις πάτε στο καθαριστήριο, πρέπει να περάσετε την ηλεκτρική σκούπα και μετά να τις δώσετε για καθάρισμα.