Οι 10 λόγοι που είναι διάσημη η Βραζιλία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 11:35

Οι 10 λόγοι που είναι διάσημη η Βραζιλία

Λίγα 24ωρα πριν τους Ολυμπιακούς του Ρίο και θυμόμαστε 10 λόγους που η διοργανώτρια χώρα έχει στραμμένα τα φώτα πάνω της.

Είναι η χώρα που συνδέεται με τα καλοκαίρια μας. 

Μας έμαθε να κουνιόμαστε στους ρυθμούς της Σάμπα, να πίνουμε δροσερή λεμονάτη Καϊπιρίνια φορώντας χρωματιστές Χαβαγιάνας με ενα βιβλίο του Κοέλιο δίπλα στην ξαπλώστρα. 

Η Deutsche Welle σε σημερινό της δημοσίευμα, επισημαίνει τους 10 λόγους που η χώρα είναι διάσημη διεθνώς.

Νοητά είμαστε εκεί κοντά. Άλλωστε, όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις. 

Καϊπιρίνια


Η συνταγή είναι απλή και αγαπημένη: λάιμ, κασάσα, ζάχαρη και πάγος. Το μυστικό της σωστής γεύσης βρίσκεται στα καλοστυμμένα λάιμ. Αν και στη Βραζιλία σερβίρεται με λευκή ζάχαρη και ολόκληρα παγάκια στην Ευρώπη έχει επικρατήσει από τη δεκαετία του '90 η εκδοχή με τη μαύρη ζάχαρη και τον τριμμένο πάγο.

Φεζοάδα


Στην Ευρώπη η βραζιλιάνικη κουζίνα έχει γίνει εδώ και χρόνια μόδα. Το κλασικό βραζιλιάνικο πιάτο, η παραδοσιακή φεζοάδα, απαντάται σε κάθε κατάλογο. Μοσχάρι, χοιρινό, μαύρα φασόλια, φαρόφα και ρύζι είναι τα υλικά αυτής της λιχουδιάς που κάποτε ήταν φαγητό των σκλάβων.

Καποέιρα


Η καποέιρα, η παλιά βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη, ήταν ίδιον των σκλάβων, οι οποίοι είχαν σκεφτεί να την κάνουν να μοιάζει με χορό για να ξεγελούν τους κυρίους τους. Απαιτεί τέλεια φυσική κατάσταση και ακροβατικές ικανότητες.

Ζόρζε Αμάντο και Πάουλο Κοέλιο


Οι δύο βραζιλιάνοι συγγραφείς είναι από τους πλέον πολυδιαβασμένους στον κόσμο. Πολλά βιβλία τους βρίσκονται στις προθήκες και τωνελληνικών βιβλιοπωλείων. Στα έργα του ο Αμάντο εξιστορεί τη ζωή απλών ανθρώπων, όπως της Ντόνα Φλώρα στο ομώνυμο μυθιστόρημα. Από την άλλη πλευρά ο «Αλχημιστής» (1988) του Πάολο Κοέλιο μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.

Σάμπα


Έντονη μουσική, εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες, φανταχτερά κοστούμια. Η σάμπα είναι συνώνυμο της βραζιλιάνικης κουλτούρας. Σε πολλές σχολές λατινοαμερικάνικων χορών η σάμπα κατέχει τα σκήπτρα. Μάλιστα έχει την τιμητική της περίοδο του καρναβαλιού, όχι μόνο στο Ρίο αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις ανά τον κόσμο, όπως η Βρέμη.

Μπατουκάδα


Σάμπα χωρίς το δυνατό ήχο βραζιλιάνικων κρουστών δεν νοείται. Η συνάντηση πολλών κρουστών που καλούνται να συνοδέψουν το χορό ονομάζεται μπατουκάδα. Οι μπάντες βραζιλιάνικων κρουστών δεν παίζουν μόνο την περίοδο του καρναβαλιού αλλά και σε μεγάλες γιορτές, φεστιβάλ ακόμη και διαδηλώσεις.

Χαβαγιάνας


Είναι ίσως οι πιο διάσημες σαγιονάρες στον κόσμο. Οι Χαβαγιάνας άντλησαν την αρχική έμπνευσή τους από τα παραδοσιακά γιαπωνέζικα σανδάλια που ήταν φτιαγμένα από φυτικά υλικά. Η βραζιλιάνικη εκδοχή τους σε πλαστικό πρωτοκυκλοφόρησε το 1962. Σήμερα οι Χαβαγιάνας κάνουν θραύση κυρίως το καλοκαίρι.

Τάνγκα


Το μπικίνι κατάγεται από τη Γαλλία, όχι από τη Βραζιλία. Ωστόσο τη δεκαετία του 1970 βραζιλιάνοι σχεδιαστές παρουσίασαν μια νέα εκδοχή, με βαθύτερα κοψίματα και πιο σέξι εμφάνιση. Το τάνγκα έγινε αμέσως διάσημο σε όλο τον κόσμο και πρωτοφορέθηκε στην Κόπα Καμπάνα.

Γκουαρανά


Το διάσημο άγριο φυτό του Αμαζονίου λέγεται ότι έχει μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι διάσημο και ως φυσικό τονωνικό. Περιέχει πέντε φορές περισσότερη καφεϊνη από ό,τι οι κόκκοι του καφέ, ωστόσο έχει λιγότερες παρενέργειες. Είναι διαθέσιμο στην αγορά με τη μορφή σκόνη, τσαγιού, κάψουλας και λιγότερο ροφήματος.

Όσκαρ Νιεμάγιερ


Ο διεθνούς φήμης βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Όσκαρ Νιμάγιερ σχεδίασε την γερμανική προεδρική κατοικία, ακριβώς δίπλα από το Ανάκτορο Bellevue στο Βερολίνο. Ο Νιμάγιερ είναι όμως παρών και εντός των βραζιλιάνικων συνόρων. Το 1957 με το κτήριο της φωτογραφίας κέρδισε μια θέση στη Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής. Μέχρι σήμερα το «κτήριο Νιμάγιερ» αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του Νέου Μοντερνισμού.