Μπουγάτσα με φρούτα!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 13:22

Μπουγάτσα με φρούτα!

Από τον Άκη Πετρετζίκη.

 

 
Συστατικά

Για την κρέμα

  • 400 γρ. γάλα
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 μεγάλη κουταλιά αλεύρι
  • 1 μεγάλη κουταλιά κορν φλαουερ
  • 2 κ.σ. γλυκό κρασί σάμου
  • 2 κ.σ. βούτυρο στο τέλος

Για την πίτα

  • 250-300 γρ φρούτα του δάσους κατεψυγμένα ή φρέσκα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ζάχαρη όση θέλουμε
  • σταφίδες (όσες θέλουμε)
  • ξηροί καρποί (όσους θέλουμε) χοντοκομμένους
  • 1 φύλλο σφoλιάτας
  • λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Ετοιμάζουμε την κρέμα πρώτα
  • Βράζουμε το γάλα εκτός από 2 κ.σ. σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη μισή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε τους 3 κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και 2 κ.σ. γάλα σε ένα μπολ με το σύρμα χειρός και προσθέτουμε τη βανίλια, το αλεύρι και κόρν φλάουερ.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
  • Μόλις βράσει το γάλα προσθέτουμε από αυτό σιγά-σιγά στο μείγμα του αυγού με τη βοήθεια μας κουτάλας και ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε 2-3 κουτάλες από το γάλα ώστε να πάρουν μεν θερμοκρασία τα αυγά και να ζεσταθούν, αλλά να μην γίνουν ομελέτα.
  • Έπειτα επιστρέφουμε όλο το μείγμα με τα αυγά στη κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα σε χαμηλή φωτιά.
  • Δοκιμάζουμε που και που με ένα κουταλάκι για να δούμε μήπως έχει ακόμα γεύση αλευρίλας.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις πήξει η κρέμα μας, προσθέτουμε το κρασί, τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
  • Αδειάζουμε την κρέμα πατισερί σε ένα ταψί και την αφήνουμε  να κρυώσει στη κατάψυξη (5 – 10 λεπτά), εφάπτοντας πάνω της μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα..
  • Παράλληλα σουρώνουμε λίγο τα νερά που μπορεί να έχουν βγάλει τα φρούτα του δάσους και προσθέτουμε σε αυτά το μοσχοκάρυδο, λίγη ζάχαρη, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς.
  • Αλευρώνουμε τη σφολιάτα καλά και από τις 2 πλευρές και τη βάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα.
  • Την διπλώνουμε στα 3 για να σχηματίσουμε 2 νοητές γραμμές, την ανοίγουμε πάλι και την διπλώνουμε στα 2.
  • Κόβουμε κάθετες λωρίδες πάχους 0,5 -1 εκ. μέχρι τις νοητές γραμμές δεξιά και αριστερά του κέντρου της σφολιάτας.
  • Ανοίγουμε πάλι τη σφολιάτα. Έχουμε τώρα ένα κεντρικό τμήμα που είναι άθικτο και δεξιά και αριστερά του η σφολιάτα είναι σαν να έχει κρόσια.
  • Βάζουμε τη κρέμα στο κομμάτι που δεν είναι χαραγμένο και πάνω από τη κρέμα βάζω το μείγμα με τα φρούτα.
  • Κόβουμε τα γωνιακά “κρόσια” της σφολιάτας και γυρίζουμε το μη χαραγμένο κομμάτι της πάνω και κάτω μεριάς πάνω στη γέμιση.
  • Πλέκουμε τα υπόλοιπα κρόσια δεξιά και αριστερά πάνω από τη γέμιση εναλλάξ
  • Αλείφουμε όλη την πίτα με έναν κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε σε κομμάτια με παγωτό βανίλια προαιρετικά



00 inkefalonia general ad 300X250