Καρπούζι: Σε ποια θερμοκρασία διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 18:32

Καρπούζι: Σε ποια θερμοκρασία διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του

Το καρπούζι είναι το φρούτο του καλοκαιριού και η ζέστη «επιβάλλει» να καταναλώνεται κρύο.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη ωστόσο, η συντήρηση στο ψυγείο επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά του καρπουζιού.

Ερευνητική ομάδα του Αμερικανού Υπουργείου Γεωργίας, διαπίστωσε ότι το καρπούζι σε θερμοκρασία δωματίου παρέχει στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ' αυτό που έχει μπει στο ψυγείο ή μόλις έχει συλλεχθεί από το χωράφι.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα καροτενοειδή, τις αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορεί να εκμηδενίσουν τη βλάβη που προκαλεί η ηλιακή έκθεση, διάφορες χημικές ουσίες και την καθημερινή διαβίωση.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένη, ένα αντιοξειδωτικό που κάνει τα καρπούζια και τις ντομάτες κόκκινες και ίσως συμβάλλει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

bigstock 134875040

Οι ειδικοί έλεγξαν διάφορες ποικιλίες καρπουζιού αποθηκευμένες για 14 ημέρες σε 21, 13 και 5 βαθμούς Κελσίου.
Τα ολόκληρα καρπούζια αποθηκευμένα σε θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου, δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου με κλιματισμό, είχαν ουσιαστικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Συγκριτικά με τα καρπούζια που μόλις είχαν συλλεχθεί από το χωράφι, αυτά που είχαν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου είχαν 40% περισσότερη λυκοπένη και 50% έως 139% επιπλέον β-καροτένη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Όλα τα καρπούζια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είχαν επιλεγεί από παραγωγούς και είχαν ωριμάσει όταν συλλέχθηκαν.

Από τα παραπάνω οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι τα καρπούζια συνεχίζουν να παράγουν θρεπτικές ουσίες ακόμα και μετά την συλλογή τους και η ψύξη επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.

Η διάρκεια ζωής του καρπουζιού είναι 14 με 21 ημέρες σε θερμοκρασία 13 βαθμούς Κελσίου μετά την συγκομιδή. Σε θερμοκρασία ψύξης, όπως 5 βαθμών Κελσίου, το καρπούζι αρχίζει να αλλοιώνεται.

 



00 inkefalonia general ad 300X250