Μας προστατεύουν όλα τα αντιηλιακά από τον ήλιο;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 11:20

Μας προστατεύουν όλα τα αντιηλιακά από τον ήλιο;

Σχεδόν τα μισά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα αντηλιακής προστασίας που πωλούνται στις ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται στις βασικές οδηγίες ασφαλείας, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Το εύρημα προέρχεται από την εξέταση στις ετικέτες 65 προϊόντων που αντιπροσώπευαν το 1% (των προϊόντων) με τις περισσότερες πωλήσεις στο amazon.com. 40% από αυτά τα αντιηλιακά δεν εμφάνιζαν τη μίνιμουμ αντίσταση στο νερό και τον ιδρώτα που συνιστά η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας.

Επιπλέον, το κόστος των κορυφαίων αντιηλιακών βρέθηκε να ποικίλει δραματικά, με μερικά προϊόντα να κοστολογούνται 3,000 % περισσότερο από άλλα παρά το γεγονός ότι δεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

"Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη κατά κάποιο τρόπο", ανέφερε συγγραφέας της έρευνας και δερματολόγος σε ιατρικό κέντρο στο Σικάγο.

"Υπάρχουν κάποιες σημαντικές προειδοποιήσεις. Ο ορισμός του αντιηλιακού έχει διευρυνθεί. Λιγότερο προστατευτικές ενυδατικές λοσιόν συχνά υποκαθιστούν τα προϊόντα αντιηλιακής προστασίας. Πολλά από τα προϊόντα δεν συμβάδιζαν με τις συστάσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας εξαιτίας του ότι δεν ήταν αδιάβροχα. Εάν πρόκειται να κολυμπήσετε στη θάλασσα ή σε πισίνα ή να εκτεθείτε σε μεγάλη θερμοκρασία που θα προκαλέσει σημαντική εφίδρωση είναι σημαντικό να ξέρετε αν το αντιηλιακό σας είναι όντως αδιάβροχο."

Τα αντιηλιακά χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού οπότε απαιτείται ξεκάθαρη σήμανση στην ετικέτα.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά στους καταναλωτές να προτιμούν προϊόντα που παρέχουν κάλυψη ευρέος φάσματος (broad spectrum protection) απέναντι στις ακτίνες UVA και UVB.

Τα αντιηλιακά πρέπει να έχουν δείκτη προστασίας 30 ή παραπάνω, συμβουλεύουν οι ειδικοί, για να εμποδίζουν το 97% των ακτίνων του ήλιου.

Το Αμερικάνικο Γραφείο για τις Τροφές και τα Φάρμακα έχει απαγορεύσει στους παρασκευαστές να υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι αδιάβροχα, η Ακαδημία Δερματολογίας από την άλλη συνιστά στους καταναλωτές να προτιμούν αντιηλιακά που παραμένουν αποτελεσματικά ακόμα και μετά από 40 λεπτά έκθεσης στο νερό.

Στην έρευνα εξετάστηκαν οι ετικέτες των αντιηλιακών που είχαν τις καλύτερες αξιολογήσεις στο Amazon.

Τα περισσότερα ήταν σε μορφή κρέμας και ένα ποσοστό πάνω από 90% παρείχε προστασία ευρέος φάσματος. Από τα 65 αντιηλιακά που βρίσκονταν στην κορυφή, το 62% είχε την ένδειξη αδιάβροχο.

Παρά τα μειονεκτήματα κάποιων προϊόντων δύο ειδικοί δερματολόγοι στηρίζουν τη χρήση αντιηλιακών.

"Πιθανόν είναι καλύτερο να χρησιμοποιεί κανείς αντιηλιακό ακόμη κι αν δεν είναι τέλειο από το να μη φορά καθόλου. Επίσης η συχνή και επαναλαμβανόμενη επάλειψη μπορεί να βοηθήσει στο να υπερκεραστεί η μειωμένη αντίσταση στο νερό και τον ιδρώτα."

"Για όσους χρειάζονται την προστασία από τον ήλιο στο διάστημα που περπατούν από το αυτοκίνητο στο γραφείο ή κάτω από το μέικ-απ όλο το χρόνο, η αδιάβροχη προστασία ίσως δεν είναι απαραίτητη. Δεν ισχύει το ίδιο για όσους κάνουν ηλιοθεραπεία στην παραλία, ιστιοπλοϊα, ή τρέχουν χιλιόμετρα – εδώ τα αδιάβροχα αντιηλιακά και η συχνή και επαναλαμβανόμενη εφαρμογή είναι εξαιρετικά σημαντικά."

Τέλος με τα αντιηλιακά χωρίς άρωμα μειώνονται οι αλλεργικές αντιδράσεις και o ερεθισμός από τις χημικές ουσίες. Τα αντιηλιακά με τιτάνιο και/ή ψευδάργυρο προσφέρουν ενισχυμένη UV προστασία.