Χυλοπίτες με χταπόδι

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 13:35

Χυλοπίτες με χταπόδι

Από τον Άκη Πετρετζίκη.

Συστατικά

  • 1 ½ kg χταπόδι (700 γρ)
  • 125 ml ελαιόλαδο
  • φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • μπούκοβο
  • 500 γρ. ντομάτες εποχής, κομμένες ακανόνιστα
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, χοντροκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά, χοντροκομμένη
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 100 – 150 ml νερό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 30 ml ούζο
  • 50 ml ξύδι βαλσαμικό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 500 γρ. χυλοπίτες (νηστίσιμες)
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για να είναι νηστίσιμη η συνταγή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νηστίσιμες χυλοπίτες ή κάποιο άλλο είδος ζυμαρικού!

Για το χταπόδι

  • Βάζουμε το χταπόδι μας σε ένα σουρωτήρι με μπολ από κάτω και με μία πετσέτα από πάνω στο ψυγείο για 1 ημέρα να το αποψύξουμε.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα και ένα τηγάνι στη φωτιά.
  • Αφαιρούμε το κεφάλι και το στόμα του χταποδιού. Κρατάμε την κουκούλα και το κόβουμε όλο σε χοντρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. λάδι και ρίχνουμε το χταπόδι μέσα στο τηγάνι.
  • Ρίχνουμε το ούζο στο τηγάνι με το χταπόδι. Με το που εξατμιστεί αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας, το κρεμμύδι, τις πιπεριές.
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και στη συνέχεια τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε 1 κ.γ. ζάχαρη, φρέσκο θυμάρι, τη δάφνη και 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε τα λαχανικά μας και προσθέτουμε ελαιόλαδο αν χρειαστούν.
  • Προσθέτουμε το χταπόδι, τις ντομάτες που έχουμε κόψει σε ακανόνιστα κομμάτια, 2-3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό και 100 -150 ml νερό. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Για τις χυλοπίτες

  • Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε αλάτι και βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Σουρώνουμε τις χυλοπίτες και τις σοτάρουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να μην κολλήσουν και ανακατεύουμε.
  • Με το που πάρουν χρώμα οι χυλοπίτες μας, προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό και ξύσμα από 1 λεμόνι.


Φόρτωση…

Φόρτωση…