Γαρίδες σαγανάκι

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Απριλίου 2016 13:07

Γαρίδες σαγανάκι

Από τον Άκη Πετρετζίκη.

Συστατικά

  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 2 μεσαίες ντομάτες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. γαρίδες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για πασπάλισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 πρέζες μπούκοβο
  • 2 αστεροειδής γλυκάνισους
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 20 ml ούζο
  • ½ μάτσο βασιλικό
  • φρέσκια ρίγανη
  • 200 γρ. φέτα (100+100)

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 
  • Κόβουμε την πιπεριά στη μέση. Αφαιρούμε τα σπόρια και τα λευκά κομμάτια και στη συνέχεια τη ψιλοκόβουμε.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Σε ένα μπολ, τρίβουμε 2 μεσαίες ντομάτες, χρησιμοποιώντας τις χοντρές λεπίδες του τρίφτη. Παίρνουμε μόνο τη σάρκα από τις ντομάτες, αφήνοντας τη φλούδα στην άκρη.
  • Προσθέτουμε 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε το εντεράκι τους και τα κελύφη τους κρατώντας όμως το κεφάλι και την ουρά πάνω τους για ομορφιά.
  • Για να αφαιρέσουμε το εντεράκι, χαράσσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το πίσω μέρος της κάθε γαρίδας όχι όμως πολύ ίσα-ίσα να βλέπουμε το έντερο και να μπορούμε να το αφαιρέσουμε.
  • Πασπαλίζουμε τις γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανακατεύουμε να πάνε παντού. Αλατοπιπερώνουμε πριν τις μαγειρέψουμε γιατί έτσι θα τις κρατήσουμε ζουμερές και δεν θα τις αφυδατώσουμε.
  • Μόλις κάψει το τηγάνι, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και σοτάρουμε για 1 ½ λεπτό σύνολο γυρνώντας τες ωστόσο για να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές. Μόλις είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, βάζουμε την πιπεριά, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, 2 πρέζες μπούκοβο και 2 αστεροειδής γλυκάνισους.
  • Αν το τηγάνι μας είναι στεγνό προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε.
  • Προσθέτουμε το ούζο και περιμένουμε μέχρι να σβήσει. Προσθέτουμε μέσα τις ντομάτες και φέρνουμε σε βρασμό.
  • Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκέυος . Ψιλοκόβουμε ½ μάτσο βασιλικό και βάζουμε το μισό στο ταψί μας.
  • Ρίχνουμε λίγη φρέσκια ρίγανη, σπάμε από πάνω 100 γρ. φέτα.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες όμορφα πάνω από τη σάλτσα μας για να χωρέσουν όλες. Τις πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να μπορέσουν να μαγειρευτούν με τη σάλτσα.
  • Σπάμε τα υπόλοιπα 100 γρ. φέτα από πάνω, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο βασιλικό, λίγη ρίγανη ακόμα και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμες αφαιρούμε από το φούρνο. 
  • Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε!