Μπακλαβάς με σοκολάτα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 13:49

Μπακλαβάς με σοκολάτα

Από τον Άκη Πετρετζίκη.

 

Συστατικά
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 600 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1 συσκευασία σοκολάτα κουβερτούρα
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας ή Βηρυτού

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml χυμό πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη

  • 60 γρ. κουβερτούρα
  • 15 γρ. βούτυρο

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνιουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τα 50 γρ ζάχαρη, την κανέλα και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα σκεύος 30Χ45 εκ.
  • Βάζουμε τα μισά περίπου φύλλα στο ταψί, βουτυρώνοντας καλά ένα ένα πριν το τοποθετήσουμε.
  • Απλώνουμε το μισό μείγμα από τη γέμιση καλά πάνω στα φύλλα.
  • Προσθέτουμε 3-4 φύλλα ακόμα βουτυρώνοντάς τα και από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  • Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά επίσης.
  • Χαράζουμε το γλυκό μέχρι κάτω σε 50 κομμάτια σχήματος ρόμβου.
  • Από πάνω απλώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε για μιάμιση ώρα.
  • Μισή ώρα πριν να είναι έτοιμο βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το χυμό σε ένα κατσαρολάκι, φέρνουμε σε βρασμό μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο σιρόπι.
  • Με το που βγάλουμε το ταψί από το φούρνο το σιροπιάζουμε.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για 4 ώρες ή όλη νύχτα. λιώσει.
  • Την ώρα αυτή λιώνετε την επιπλέον κουβερτούρα με το βούτυρο και 1 κ.σ. νερό σε ένα κατσαρολάκι πάνω από πολύ χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα και ανακατεύουμε καλά.
  • Όταν κρυώσει ο μπακλαβάς ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι σοκολάτας από πάνω και σερβίρουμε.