Τα τέσσερα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε στο ντους

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 20:51

Τα τέσσερα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε στο ντους

Εχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να κάνετε λάθη στο καθημερινό ντους σας χωρίς να το έχετε καταλάβει; Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να αποφεύγετε...

 

Εχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να κάνετε λάθη στο καθημερινό ντους σας χωρίς να το έχετε καταλάβει; Ας δούμε ποιαν είναι τα τέσσερα βασικά λάθη που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν.

Το πλύσιμο του προσώπου

Το πρόσωπο θα πρέπει να πλένεται με κρύο ή έστω χλιαρό νερό

Το να πλένετε το πρόσωπό σας στο ντους είναι γρηγορότερο και ευκολότερο από το να σκάβετε στον νιπτήρα. Ομως αυτή η πρακτική μπορεί να καταστρέψει το δέρμα σας. Το πρόσωπο θα πρέπει να πλένεται με κρύο ή έστω χλιαρό νερό και όχι με το ζεστό νερό που χρησιμοποιούν όλοι στο ντους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι μύθος το ότι η χρήση κρύου νερού κλείνει τους πόρους. «Το κρύο νερό ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και είναι πολύ ευεργετικό για την λάμψη του προσώπου» τονίζουν οι ειδικοί.

Ντους ή αφρόλουτρο;

Εχει ακουστεί ότι το ντους είναι ευεργετικό και για το περιβάλλον σε σύγκριση με μια μπανιέρα γεμάτη νερό και πλούσιο αφρό. Ομως αυτό ισχύει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κυρίως από το πόσο διαρκεί το ντους.

Σύμφωνα με μια έρευνα τα ντους είναι οικονομικά μόνον εφόσον διαρκούν το πολύ οκτώ λεπτά. Οσο κι αν ακουστεί περίεργο, αν το ντους φτάσει στα 11 λεπτά, θα έχει καταστεί πιο δαπανηρό από ένα αφρόλουτρο.

Μύθοι και αλήθειες για το καθημερινό ντους

Εως πριν 100 χρόνια το καθημερινό ντους ήταν κάτι άγνωστο, και οι λόγοι δεν ήταν μόνον οικονομικοί. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το πως οι άνθρωποι άρχισαν να θεωρούν απαραίτητο το καθημερινό ντους δίνει η εφημερίδα Independent:

Το 1927, η αμερικανική Ενωση Σαπωνοπαραγωγών μετονομάστηκε σε «Ινστιτούτο Καθαριότητας» και άρχισε μια εκστρατεία για την σημασία της καθημερινής υγιεινής.

Οπως είχε γράψει η Katherine Ashenberg στο βιβλίο «Ο λεκές της καθαριότητας»: «Μια εμπορική οργάνωση ζήτησε από τους αμερικανούς να πλένονται αμέσως μετά την χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό και να κάνουν ντους αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα». Ωστόσο το να μην κάνει κάποιος ντους κάθε πρωι δεν τον καθιστά αυτομάτως βρώμικο.

Πολλά από τα βακτήρια που αναπτύσσονται στην ανθρώπινη επιδερμίδα είναι καλά για την ανθρώπινη υγεία και παίζουν τον ρόλο της ασπίδας απέναντι σε εξωγενείς κινδύνους. Για παράδειγμα το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης συμφωνα με τους δερματολόγους.

Ξεχάστε το λίφι

Το φυτικό σφουγγάρι, ή λίφι και τα αντίστοιχα σφουγγάρια που λέγεται ότι αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα, θεωρούνται επικίνδυνα σύμφωνα με του;ς δερματολόγους καθώς στους ιστούς τους αναπτύσσονται βακτήρια.

Η υγρασία λειτουργεί ως κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη της μούχλας και βακτηρίων τα οποία με το τρίψιμο μπορεί να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα και να προκαλέσουν θυλακίτιδα, μια φλεγμονή του θύλακα της τρίχας και μολυσματικό κηρίο μια λοίμωξη με κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία μικρών φουσκάλων, με κίτρινο υγρό.

Αν πάντως επιμένετε να χρησιμοποιείτε λίφι, θα πρέπει να το πλένετε πολύ συχνά, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και να το κρατάτε όσο το δυνατό πιο στεγνό.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250