Ποιο συναίσθημα επηρεάζει την αντίληψή μας για τα χρώματα;

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 22:11

Ποιο συναίσθημα επηρεάζει την αντίληψή μας για τα χρώματα;

«I am feeling blue» λένε οι Άγγλοι, όταν θέλουν να εκφράσουν τη θλίψη ή τη στεναχώρια τους, κάτι που φαίνεται ότι έχει εφαρμογή και στην πραγματικότητα.

 

Σε δυο ξεχωριστές διεξαχθείσες έρευνες, όπου συμμετείχαν 127 και 130 άτομα, αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι η θέαση ενός χαρούμενου φιλμ (κωμωδία) και ενός στενάχωρου βίντεο κλιπ η αντίληψη των χρωμάτων των συμμετεχόντων ήταν διαφορετική.

Μετά την παρακολούθηση των φιλμ οι συμμετέχοντες έπρεπε να διακρίνουν μια σειρά χρωμάτων: κόκκινο, κίτρινο, πράσινο ή μπλε.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rochester που πραγμάτωσαν τα δυο πειράματα διαπίστωσαν ότι η στεναχώρια επηρεάζει συγκεκριμένο φάσμα των χρωμάτων στον άξονα μπλε-κίτρινου και όχι στον άξονα κόκκινου-πράσινου.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν ορισμένες οπτικές διεργασίες και συγκεκριμένα ότι η θλίψη προκαλεί αλλοιώσεις στην αντίληψη κάποιων χρωμάτων.

Μια πιθανή εξήγηση για τη δυσκολία αντίληψης των χρωμάτων στο φάσμα του μπλε-κίτρινου χρώματος είναι ότι η διάκρισή τους σχετίζεται με τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, τα επίπεδα του οποίου μεταβάλλονται όταν στεναχωριόμαστε.