9 τροφές για υγιή μάτια! (Λίστα)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015 13:44

9 τροφές για υγιή μάτια! (Λίστα)

Την φράση: “Να το προσέχεις σαν τα μάτια σου”, την έχεις σίγουρα ακουστά. Επομένως, πρώτα και κύρια, πρέπει να προσέχεις τα μάτια σου! Πόσο μάλλον, στις μέρες μας, που λίγο-πολύ, οι περισσότεροι από εμάς, περνάμε πάρα πολλές ώρες της ημέρας μας, μπροστά από μια οθόνη, με αποτέλεσμα να τα “κουράζουμε” αρκετά.

 

Ο στόχος είναι να ακολουθείς μια διατροφή που να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, έτσι ώστε να να διατηρούνται τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών υγιή. Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν, ότι η προστασία των ματιών ξεκινάει από την κατανάλωση των σωστών τροφών. Τροφές που είναι πλούσιες σε λουτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό σου να αποκρούσει τα περισσότερα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι 9 τροφές που συντελούν στην καλή υγεία των ματιών σου είναι οι εξής:

1. Τα καρότα:
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και Β-καροτίνης, φυτικών ινών και καλίου,στοιχείων δηλαδή που στηρίζουν τη συνολική υγεία των ματιών. Είναι επίσης χαμηλά σε λιπαρά και είναι εξαιρετική επιλογή για την ένταξή τους σε μια καθημερινή υγιεινή διατροφή.

2. Ο σολομός:
Είναι εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, τα οποία κάνουν “θαύματα” για την υγεία των ματιών σου.

3. Τα πράσινα λαχανικά με φύλλα (πρακτικά τα: μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλα, λάχανο κ.ά):
Μιας και αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, ζεαξανθίνης και λουτεΐνης για τον οργανισμό.

4. Το καλαμπόκι:
Καθώς είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Είναι, επίσης, εμπλουτισμένο με βιταμίνη C, βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ), βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) και φυλλικό οξύ.

 

5. To κρέας στρουθοκάμηλου:
Αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο για το κόκκινο κρέας. Έχει πολύ λιγότερη χοληστερίνη από ότι το κοτόπουλο, και τα υπόλοιπα κόκκινα κρέατα, μιας και περιέχει λιγότερο από το 1/3 ποσοστού λίπους ακόμη και απ’ το άπαχο βοδινό κρέας. Το ότι είναι πλούσιο ψευδάργυρο συντελεί στην διατήρηση της καλής υγείας των ματιών.

6. Το ελαιόλαδο:
Είναι ευεργετικό για τα μάτια σου, μιας και βοηθάει στο να απορροφήσει ο οργανισμός σου τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, και έχει και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

7. Η γαλοπούλα:
Μιας και περιέχει Β-βιταμίνη νιασίνη, ψευδάργυρο,βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τρυπτοφάνη, φώσφορο, πρωτεΐνη και σελήνιο. Το κρέας της είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, και μπορεί να είναι ένα μέρος μιας υγιεινής διατροφής λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη.

8. Οι τομάτες:
Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή καροτενοειδών, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπένιου,και είναι και πλούσιες σε βιταμίνη C, γι’ αυτό και συντελούν στην προστασία των ματιών σου.

9. Οι γλυκοπατάτες:
Καθώς περιέχουν άφθονη Β-καροτίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγγάνιο και κάλιο που συντελούν στην καλή υγεία των ματιών.

foititakos.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ