Φάρμακο καρκίνου του προστάτη παρατείνει σημαντικά την ζωή των ασθενών

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 14:04

Φάρμακο καρκίνου του προστάτη παρατείνει σημαντικά την ζωή των ασθενών

Η έγκαιρη θεραπεία με ένα ήδη υπάρχον φάρμακο χημειοθεραπείας, φαίνεται να επεκτείνει τη ζωή των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη κατά σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη.

Η δοκεταξόλη που χορηγείται σήμερα, συνήθως μετά από ορμονική θεραπεία, έχει αποτύχει. Αλλά τα αποτελέσματα, που θα παρουσιαστούν στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, δείχνουν ότι έγκαιρη θεραπεία μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής κατά 43-65 μήνες.

Επιστήμονες απο το Πανεπιστήμιο του Warwick, εξέτασαν 2.962 άνδρες , στους οποίους είχαν δοθεί έξι δόσεις δοκεταξόλης κατά την έναρξη της θεραπείας τους. Συνολικά, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο έζησαν 10 μήνες περισσότερο, αλλά για τους ασθενείς, όπου ο καρκίνος είχε ήδη εξαπλωθεί πέρα από τη λεκάνη, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής ήταν 22 μήνες.

«Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, εδώ και μερικά χρόνια - τώρα ξέρουμε ότι η χημειοθεραπεία με αυτό το φάρμακο θα πρέπει να ξεκινά νωρίτερα, στην πραγματικότητα πριν την έναρξη της ορμονικής θεραπείας», επεσήμαναν οι επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να παρακολουθήσουν τους ασθενείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να δουν αν το φάρμακο παρατείνει σημαντικά τη ζωή τους και αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Υπήρχαν παρενέργειες από τη θεραπεία, αλλά οι γιατροί είπαν ότι ήταν «διαχειρίσιμες».

«Η χημειοθεραπεία είναι σήμερα μία από τις έσχατες λύσεις για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Αν αποδειχθεί ότι έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην επιβίωση όταν συνταγογραφείται νωρίτερα και παράλληλα με την ορμονική θεραπεία, τότε αυτό είναι αρκετά συναρπαστικό και θα μπορούμε να το δοκιμάσουμε ώστε να επωφεληθούν οι άνδρες χωρίς καθυστέρηση», τόνισαν οι επιστήμονες.

Πηγή: news.gr




00 inkefalonia general ad 300X250