Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου !

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Μαΐου 2015 09:09

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου !

Η ημέρα της μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.

 

Παγκόσμια ημέρας της μητέρας η σημερινή, μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος (“Κυβέλα, Μάτερ θεών”).

Πρόκειται για κινητή γιορτή προς τιμή όλων των μανάδων του κόσμου και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, την μνήμη και τις προσευχές της».Φόρτωση…

Φόρτωση…