Η ζάχαρη μπορεί να μειώσει το άγχος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 09:33

Η ζάχαρη μπορεί να μειώσει το άγχος

Ένας γλυκός καφές ή ένα τσάι με ζάχαρη θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του άγχους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να καταστείλει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία απελευθερώνεται στο σώμα σε κατάσταση άγχους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εξέτασαν την επίδραση των ζαχαρούχων ποτών σε 19 γυναίκες ηλικίας 18-40 ετών. Οι μισές από τις συμμετέχουσες κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά μαζί με τα κύρια γεύματα της ημέρας για πάνω από 12 ημέρες, ενώ οι άλλες μισές κατανάλωναν ποτά με την τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη. Πριν και μετά την περίοδο της μελέτης, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε δύσκολα μαθηματικά τεστ και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες για να μετρηθεί η απόκριση του εγκεφάλου τους στο στρες. Επίσης οι ερευνητές έλαβαν δείγματα σιέλου για τη μέτρηση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους.

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι γυναίκες που είχαν πιει τα ζαχαρούχα ποτά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της δοκιμής στα μαθηματικά συγκριτικά με εκείνες που είχαν πιει τα ποτά με την αρπαρτάμη.

«Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης , μπορεί να ανακουφίσει τους ανθρώπους από το στρες», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κέβιν Λαγκέρο.

Ωστόσο, ενώ η έρευνα δείχνει ότι τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του άγχους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πάρα πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είναι εθιστικά . Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, το χρόνιο στρες μπορεί να μετατρέψει την κατανάλωση ζάχαρης σε μια συνήθεια, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία καθώς η υπερκατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με πολλές παθήσεις.

Πηγή: news.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250