Ο πίνακας που έσπασε όλα τα ρεκόρ -Πουλήθηκε για 300 εκατομμύρια [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2015 14:03

Ο πίνακας που έσπασε όλα τα ρεκόρ -Πουλήθηκε για 300 εκατομμύρια [εικόνες]

Το ποσό των 300.000.000 δολαρίων έπιασε σε δημοπρασία ο περίφημος πίνακας «Nafea Faa Ipoipo» («Πότε θα Παντρευτείς;») του Γάλλου μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Πολ Γκογκέν, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ στις πωλήσεις έργων τέχνης.

Τον πίνακα έβγαλε σε δημοπρασία ένας Ελβετός συλλέκτης, ενώ αγοραστής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» και των «New York Times», ήταν μια ομάδα κρατικών μουσείων του Κατάρ.

Το ποσό των 300.000.000 δολαρίων καταρρίπτει το προηγούμενο γνωστό ρεκόρ για ιδιωτική αγοραπωλησία, που καταγράφηκε πριν από τρία χρόνια, όταν πάλι το Κατάρ αγόρασε έναντι περίπου 250.000.000 δολαρίων το έργο «Οι Χαρτοπαίχτες», του Πολ Σεζάν.

Το έργο, με αυθεντικό τίτλο «Nafea Faa Ipoipo», φιλοτεχνήθηκε το 1892 και είναι ένα διπλό πορτρέτο δυο γυναικών από την Ταϊτή, με ζωντανά, έντονα χρώματα.

Ο Γκογκέν, που αναγνωρίστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά το θάνατό του, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τη ζωή του στην Ταϊτή, όπου ζωγράφισε αρκετά γυναικεία πορτρέτα, ενώ οι πειραματισμοί του με τη χρήση χρωμάτων και συμβόλων, επηρέασαν τόσο τους σύγχρονούς του, όπως τον Βαν Γκογκ, όσο και μεταγενέστερους καλλιτέχνες.

iefimerida.gr