Λαχταριστά ψωμάκια πατάτας με τυρί, μπέικον και κρεμμυδάκια

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 12:30

Λαχταριστά ψωμάκια πατάτας με τυρί, μπέικον και κρεμμυδάκια

Απολαύστε τα!!!
 
Υλικά:
 
Για το ψωμί:
3 – 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού  ξηρή μαγιά
2/3 φλιτζανιού χλιαρό νερό
¼ φλιτζανιού νιφάδες πατάτας
3 κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με 1/3 φλιτζανιού χλιαρό γάλα)
2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
 
Για τη γέμιση:
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί τσένταρ
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσινο μέρος μόνο
5 φέτες μπέικον, μαγειρεμένο, κρύο και θρυμματισμένο
Εκτέλεση:
1.Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, ανακατεύουμε τη μαγιά με το 1/3 φλιτζανιού ζεστό νερό και το αφήνουμε να καθίσει για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/3 φλιτζανιού νερό (ή το γάλα, αν δεν χρησιμοποιείτε  γάλα σε σκόνη). Προσθέτουμε τις νιφάδες πατάτας, γάλα σε σκόνη (αν χρησιμοποιείτε), τη ζάχαρη, το αλάτι, μαλακό βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε ώστε όλα να συνδυαστούν καλά. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ξεκινάμε προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι 1/4 φλιτζανιού την φορά, ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να ενωθεί και να γίνει ελαστική και υγρή, αλλά να μην κολλάει.
2.Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζύμη στο μπολ. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί, 60-90 λεπτά. Ενώ η ζύμη φουσκώνει, προετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης. Λαδώνουμε 6 μικρές φόρμες για κέικ ή μία μεγάλη 25×15 εκατοστών.
3.Τοποθετούμε τη ζύμη σε μία καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Την απλώνουμε σε ένα ορθογώνιο 30×45 εκατοστών. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τριμμένο τυρί τσένταρ και το πιέζουμε ελαφρά πάνω στη ζύμη. Πασπαλίζουμε με τριμμένο μπέικον και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
4.Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή έναν κόφτη πίτσας, με την μικρότερη πλευρά προς το μέρος μας, κόβουμε τη ζύμη σε έξι 5 εκατοστών λωρίδες, κόβουμε από πάνω προς τα κάτω. Κόβουμε στη μέση από τα δεξιά προς τα αριστερά για να κάνουμε 12 λωρίδες συνολικά. Ξεκινώντας με τις πάνω 6 λωρίδες, στοιβάζουμε προσεκτικά τις λωρίδες τη μία πάνω από την άλλη. Επαναλαμβάνουμε με τις από κάτω 6 λωρίδες. Θα έχουμε τώρα δύο στοίβες, περίπου 5 εκατοστών πλάτους και 20 εκατοστών μήκους. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε κάθε στοίβα σε 3 ακόμη κομμάτια, για να κάνουμε συνολικά 6 κομμάτια περίπου 6×6 εκατοστών. Κόβουμε τα κομμάτια αυτά στην μέση, για να κάνουμε συνολικά 12 κομμάτια. Τοποθετούμε δύο κομμάτια σε κάθε μίνι φόρμα. Ψεκάζουμε ένα κομμάτι πλαστικού περιτυλίγματος και το τοποθετούμε με την ψεκασμένη πλευρά προς τα κάτω πάνω από το ψωμάκι. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, περίπου 45-60 λεπτά.
5.Για ένα 20×15 εκατοστών καρβέλι: Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα κόφτη πίτσας, κόβουμε τη ζύμη σε τέσσερεις 5 εκατοστών λωρίδες, κόβουμε από πάνω προς τα κάτω. Κόβουμε στη μέση από τα δεξιά προς τα αριστερά για να κάνουμε 8 λωρίδες συνολικά. Ξεκινώντας με τις πάνω 4 λωρίδες, στοιβάζουμε προσεκτικά τις λωρίδες τη μία πάνω από την άλλη. Επαναλαμβάνουμε με τις από κάτω 4 λωρίδες. Θα έχουμε τώρα δύο στοίβες, περίπου 8×20 εκατοστών. Κόβουμε κάθε στοίβα στη μέση, για να κάνουμε συνολικά 4 κομμάτια που είναι 8×11 εκατοστών. Βάζουμε τις λωρίδες την μία δίπλα στην άλλη για φτιάξουμε ένα καρβέλι 20×15 εκατοστών. Ψεκάζουμε ένα κομμάτι πλαστικού περιτυλίγματος και το τοποθετούμε με την πλευρά που ψεκάσαμε προς τα κάτω πάνω στο ψωμί. Το αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου 45-60 λεπτά.
6.Όταν η ζύμη είναι περίπου έτοιμη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να ακούγονται κούφια όταν τα πατάμε στην κορυφή, 25-30 λεπτά.
 
marymarycook.gr



00 inkefalonia general ad 300X250