Νερό: Ένα ελιξήριο υγείας και ομορφιάς

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 02 Ιουνίου 2012 00:16

Νερό: Ένα ελιξήριο υγείας και ομορφιάς

Μπορεί το νερό να βρίσκεται παντού και να θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξή του, πολλές φορές όμως ξεχνάμε την πραγματική αξία του και τη θετική του επίδραση στον οργανισμό μας.

Προλάβετε τους κιρσούς

Το νερό έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην πρόληψη όσο και στη βελτίωση των κιρσών. Επιπλέον, βοηθάει στην επαναφορά του αίματος στο ανώτερο μέρος του σώματος, ανακουφίζοντας την αίσθηση βάρους που νιώθουμε στα κάτω άκρα. Πώς: Καθίστε στην άκρη της μπανιέρας με τα πόδια προς τα μέσα και ρίξτε άφθονο κρύο νερό με το ντους. Κατευθύνετε τη ροή του νερού από κάτω προς τα πάνω το λιγότερο για 1 λεπτό. Μετά την πρώτη ημέρα αυξήστε το χρόνο, έως 5 λεπτά.

Όμορφη επιδερμίδα

Μια απλή και αποτελεσματική τόνωση για το δέρμα είναι οι «παγωμένες» μάσκες. Η αγγειοσυσταλτική δράση του πάγου έχει θετική επίδραση στα αγγεία και τους μυς, πράγμα που βοηθά με τη σειρά του στην τόνωση των ιστών. Πώς: Βάλτε τριμμένο πάγο σε πλαστικά σακουλάκια, καλύψτε τα με ύφασμα και τοποθετήστε τα πάνω στο πρόσωπο και το λαιμό για λίγο. Έπειτα κάντε ένα κρύο ντους.

Τέλος στα πρηξίματα

Ο πάγος μπορεί και να προλάβει το πρήξιμο, ενώ περιορίζει την ένταση της μελανιάς ειδικά αν τον τοποθετήσετε στο σημείο σχετικά σύντομα από την ώρα του χτυπήματος. Πώς: Τοποθετήστε μια παγοθήκη ή ένα βαμβακερό πανί γεμάτο με παγάκια επάνω στο μώλωπα ασκώντας μαλακά ελαφρές πιέσεις. Στη συνέχεια αφήστε την τραυματισμένη περιοχή να ηρεμήσει.

Εκτόνωση και ευεξία

Γεμίστε τη μπανιέρα σας με κρύο νερό (σε θερμοκρασία περίπου 16°C) και σε ύψος περίπου 25 εκατοστών. Βυθιστείτε αργά στη μπανιέρα. Τρίψτε το σώμα σας για περίπου 1 λεπτό. Έπειτα, σκουπιστείτε δυνατά. Θα νιώσετε σε εξαιρετική φόρμα για πολλές ώρες.

Τόνωση

Το κρύο ντους λειτουργεί σαν άσκηση για τα αιμοφόρα αγγεία και αυτό γιατί συστέλλει τα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιδερμίδα προκαλώντας ένα υγιεινό σοκ που επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα, βελτιώνει την κυκλοφορία και τονώνει τους ιστούς. Ύστερα από κάθε θεραπεία με κρύο νερό, για να επανακτήσει το σώμα κανονική θερμοκρασία πρέπει να κάνετε κάποιες απλές κινήσεις, όπως π.χ., να ντυθείτε.

Τι να κάνετε: Μπείτε σε κρύο νερό. Την πρώτη φορά αρκεί να αντέξετε για 1 λεπτό. Τελειώνοντας σκουπίστε μόνο τα χέρια και το κεφάλι σας και τυλίξτε γρήγορα το σώμα σας με μια πετσέτα χωρίς να σκουπιστείτε, αφού η υγρασία περιορίζει την απώλεια εσωτερικής θερμότητας του σώματος. Μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο σταδιακά, μέχρι που, στο τέλος της εβδομάδας να μπορείτε να ανεχτείτε το κρύο νερό για 4 λεπτά.

Χαλάρωση

Βυθιστείτε σε μια μισογεμάτη μπανιέρα με νερό θερμοκρασίας 37°C. Ανοίξτε έπειτα αργά το κρύο νερό μέχρι να φτάσετε στους 15°C (θα χρειαστείτε 15 λεπτά). Βγείτε, τυλιχτείτε με ένα μπουρνούζι και ξεκουραστείτε για μία ώρα. Το μπάνιο αυτό είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του στρες και της αϋπνίας. Για να ενισχύσετε τα αποτελέσματά του, μπορείτε να πιείτε μετά ένα αφέψημα βαλεριάνας, θυμαριού ή μάραθου.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ