Τα κατάλληλα κρασιά για τη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 09:33

Τα κατάλληλα κρασιά για τη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Σχεδόν μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα οι προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι δίνουν και παίρνουν και ίσως ήδη ασχολείστε με ποια συνταγή θα μαγειρέψετε φέτος την χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.  

Είτε ψητή στο φούρνο είτε γεμιστή, τα Cellier προτείνουν τα ιδανικά κρασιά που συνοδεύουν το εορταστικό πιάτο.

Γαλοπούλα ψητή

Αφού ψήσετε ολόκληρη την γαλοπούλα στο φούρνο, θα σας προτείναμε πριν τη βγάλετε, να την αλείψετε με λίγο φυστικοβούτυρο για να καραμελώσει και να πάρει μια ωραία γεύση ξηρών καρπών που θα την κάνει ιδανική για ένα ωραίο Chardonnay σε βαρέλι όπως το Γεροβασιλείου Chardonnay ή από το Κτήμα Άλφα. Αν προτιμάτε κάτι πιο έντονο και σύνθετο ένα Cervaro della Sala από την Umbria του Antinori θα σας απογειώσει. Αν πάλι θέλετε να πιείτε κόκκινο κρασί τότε ένα ελαφρύ Ξινόμαυρο από τη Νάουσα θα κάνει τη δουλειά του μια χαρά όπως το Reserve Boutari. Σαν δεύτερη επιλογή μπορείτε να δοκιμάσετε ένα Merlot από το Κτήμα Καρυπίδη, που είναι πιο μαλακό και φρουτώδες.

Γαλοπούλα γεμιστή

Η γέμιση δίνει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στα αρώματα που μπορούμε να τα βρούμε σε πιο ώριμα κρασιά. Η γλύκα επίσης που έχουν τα αποξηραμένα φρούτα θα χρειαστεί και υψηλό αλκοόλ για να ισορροπήσει.

Δοκιμάστε πιο έντονα κρασιά, σαν αυτά της Νάουσας όπως τη Ράμνιστα Κυρ-Γιάννη ή το Γη και Ουρανός του Θυμιόπουλου σαν καλύτερες επιλογές.

Από τον διεθνή αμπελώνα προτείνουμε ένα κρασί από το Priorat με βάση την Carinena και το Grenache όπως το Perpetual ή ένα Negroamaro από την Puglia της Ιταλίας όπως το Morgicchio, θα συνδυαστούν εξαιρετικά με το υψηλό τους αλκοόλ και τα ώριμα φρούτα που έχουν στα αρώματα τους.

thetoc