Κέικ Βανίλια Μαδαγασκάρης (με φυσική βανίλια)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 14:01

Κέικ Βανίλια Μαδαγασκάρης (με φυσική βανίλια)

Η μεγάλη μου αδυναμία στα κέικ και της γλυκές ζύμες έχει αποκαλυφθεί με τις τελευταίες αναρτήσεις. Και συνεχίζεται με το κέικ βανίλια Μαδαγασκάρης, την ιδέα για το οποίο πήρα από την φίλη μου την Βιργινία η οποία μας το είχε ετοιμάσει τις προάλλες με περισσή αγάπη και φροντίδα. Το κέικ ετοιμάζεται βάσει απλής συνταγής για κέικ βανίλια, με την διαφορά ότι η βανιλίνη (το συνθετικό αρωματικό του εμπορίου στο φιαλίδιο) αντικαθίσταται με κόκκους φυσικής βανίλιας από κλωνάρι (λοβό), οι οποίοι περιέχουν πιο σύνθετες αρωματικές ενώσεις. Έτσι, το κέικ αποκτά ελαφρά διαφορετική γεύση από αυτήν που γνωρίζουμε, με πιο λεπτό και φίνο άρωμα.

Για να δώσω μία ιδέα, η άψητη γεύση της ζύμης θυμίζει βραστή κρέμα βανίλιας, αν και σ’ αυτό σίγουρα συμβάλλουν το φρέσκο βούτυρο και το γάλα. Κι αφού το δοκιμάσω και ψημένο καταλαβαίνω ότι όλα τα άλλα κέικ βανίλιας είναι απλά υποκατάστατα της απόλυτης γεύσης… Για το κέικ βανίλια Μαδαγασκάρης (σήμα κατατεθέν της αυθεντικής και ποιοτικής βανίλιας αφού είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή βανίλιας σε όλο τον κόσμο) χρειάστηκα:

 Υλικά (για μία δόση):

 

  • 200 γρ. φρέσκο βούτυρο (λιωμένο),
  • 2 φλ. ακατέργαστη ζάχαρη,
  • 4 αυγά,
  • 500 γρ. φαρίνα κοσκινισμένη (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1,5 κ.γλ. baking powder),
  • 1 φλ. φρέσκο γάλα (πλήρες),
  • 1 λοβό φυσικής βανίλιας (το βρίσκω στο εμπόριο και στα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής συνήθως σε γυάλινο διαφανές σωληνάριο),
  • 2 κ.γλ. παπαρουνόσπορο (για το εφέ «Μαδαγασκάρης» αλλά και πρόσθετη υφή!),
  • λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα.


Τρόπος παρασκευής:

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C, βουτυρώνω και αλευρώνω την φόρμα του κέικ.
Ρίχνω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη.
Χαράζω τον λοβό βανίλιας κατά μήκος, αφαιρώ με ένα μαχαίρι ή ένα μικρό κουταλάκι τους σπόρους βανίλιας και τους ρίχνω στον κάδο με το βούτυρο και την ζάχαρη. Χτυπάω το μείγμα για 5-10’.

 

 


Ζεσταίνω σε ένα μικρό κατσαρόλακι το γάλα με τον άδειο λοβό βανίλιας (ο οποίος διαθέτει επίσης πολύ άρωμα) μέχρι να πάρει βράση το γάλα. Αφήνω το γάλα στην άκρη.

 


Αρχίζω και προσθέτω ένα-ένα τα αυγά στο μίξερ και χτυπώ το μείγμα μέχρι να αφρατέψει.

 


Προσθέτω την κοσκινισμένη φαρίνα, το γάλα (έχοντας αφαιρέσει το κλωνάρι της βανίλιας) και τους παπαρουνόσπορους.

 

 

 
Αδειάζω την ζύμη στην βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και φουρνίζω στον προθερμασμένο φούρνο για 50’. Ξέρω ότι το κέικ είναι έτοιμο, όταν τρυπώντας το στο κέντρο με μία οδοντογλυφίδα αυτή βγαίνει στεγνή.

 

 

Κέικ Βανίλια Μαδαγασκάρης (με φυσική βανίλια)


Το αφήνω να κρυώσει προτού το αχνίσω και το σερβίρω. Το κέικ είναι ελαφρά σκουρόχρωμο λόγω της ακατέργαστης ζάχαρης η οποία μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με κανονική ζάχαρη μειώνοντας την ποσότητα σε 1+¾ φλ. (καθώς η ακατέργαστη είναι λίγο πιο άγλυκη).

Κέικ με Φυσική Βανίλια
 

Dailycious.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250