Τα μικρά νησιά της Ιθάκης: Τι είδε ο… εμίρης;

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 13:45

Τα μικρά νησιά της Ιθάκης: Τι είδε ο… εμίρης;

Ποιος θα φανταζόταν πως ένα μικρό νησάκι του Ιονίου πελάγους κοντά στην Ιθάκη, θα βρισκόταν στο επίκεντρο του επιχειρηματικού κόσμου διεθνώς;

Κι όμως συνέβη, όταν ο εμίρης του Κατάρ αποφάσισε πως η βραχώδης και άνυδρη Οξυά είναι το ιδανικό μέρος για να επενδύσει και να οργανώσει από εκεί τα επιχειρηματικά του σχέδια – που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν πως το άγονο νησάκι θα γίνει ένα «νησί Τέχνης».

Εκτός όμως, από την… «πασίγνωστη» πλέον Οξυά, γύρω από την Ιθάκη υπάρχουν ένα σωρό μικρά νησάκια που κρύβουν τις δικές τους ομορφιές και περιμένουν τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τα μυστικά τους. Κρυφές, απόμερες παραλίες, σπηλιές και βυθός που προκαλεί τους εξερευνητές… να μην μείνουν στην επιφάνεια!

Λαζαρέτο

ithaca-lazareto

Το «στολίδι» του λιμανιού της Ιθάκης, είναι το μικρό νησάκι που βρίσκεται στο κέντρου του κλειστού, φυσικού κόλπου γύρω από τον οποίο είναι χτισμένο το Βαθύ, η γραφική πρωτεύουσα. Το Λαζαρέτο ήταν λοιμοκαθαρτήριο επί Ενετοκρατίας και αργότερα φυλακές. Το μόνο που έχει απομείνει από τις εποχές εκείνες είναι το μικρό εκκλησάκι του Σωτήρα, που σήμερα είναι κρυμμένο μέσα στα πεύκα, καθώς τίποτα πια δεν θυμίζει το ογκώδες κτήριο των κατακτητών.

Σκαρτσουμπονήσι

ithaca-skartsoubonisi

Το Σκαρτσουμπονήσι βρίσκεται στον κόλπο της παραλίας Δεξά, δίπλα στο Βαθύ και οφείλει το παράξενο όνομά του στα κοχύλια, που στην Ιθάκη ονομάζονται «σκαρτσούνια». Αν και δεν διαθέτει παραλία, εν τούτοις πολλοί θεωρούν πρόκληση να κολυμπήσουν από τα Δεξά ως εκεί – δεν είναι δύσκολο, τολμήστε το!

Άγιος Νικόλαος

agios-nikolaos-04

Ο Άγιος Νικόλαος είναι το νησάκι που βλέπουν από ψηλά όσοι κατευθύνονται από τις Φρίκες προς τις παραλίες του Μάρμακα και των Αλυκών, στη βόρειο Ιθάκη. Το μικρό πετρόχτιστο εκκλησάκι που στολίζει το νησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και γιορτάζει στις 10 Αυγούστου κάθε χρόνο, στη μνήμη του οσιομάρτυρα Αγίου Νικολάου του Νέου. Τότε γίνεται πανηγυρική λειτουργία, καθώς οι πιστοί καταφθάνουν με βάρκες από τις Φρίκες ή ακόμα και από τις δυο απέναντι παραλίες.

Νησόπουλο

ithaca-nisopoulo

Νησόπουλο. Ένα ακόμα από τα νησιά της Ιθάκης που θα δείτε να… κοσμούν τους καταλόγους μεσιτικών γραφείων ανά την υφήλιο που ασχολούνται με την πώληση νησιών. Τα φανταστικά σμαραγδένια νερά του Ιονίου που το περιβάλλουν, ειδικά στο στενό που σχηματίζεται με τις ακτές της Ιθάκης, αλλά και ο μικρός μόλος που διαθέτει το κάνουν πόλο έλξης για μικρά σκάφη και υπερπολυτελή γιοτ που οργώνουν τις ελληνικές θάλασσες. Στις απέναντι ακτές οι παραλίες Καμίνια και Πέρα Πηγάδι είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμες, ακόμα και… κολυμπώντας!

Άτοκος

Βρίσκεται βορειοανατολικά της Ιθάκης και έχει έκταση 4,4 τ. χλμ. Διαθέτει αρκετούς κολπίσκους και πανέμορφες παραλίες για κολύμπι. Είναι ιδιόκτητο νησί, αλλά τα καραβάκια που ξεκινούν από την κεντρική πλατεία της Ιθάκης συχνά οργανώνουν δρομολόγια και ημερήσιες εκδρομές για μια βουτιά στα καταγάλανα νερά.

Αρκούδι

Είναι από τα μικρά νησιά της Ιθάκης που βρίσκεται βόρεια, πριν το Μεγανήσι της Λευκάδας. Για όσους επιλέγουν να επισκεφθούν την Ιθάκη με ιστιοπλοϊκό, είναι ένας από τους σταθμούς που δεν πρέπει να παραλείψουν.

Οξυά

Η διάσημη πλέον Οξυά ανήκει πλέον στον εμίρη του Κατάρ. Όσο ακόμα όμως δεν έχουν μπει σε εφαρμογή τα σχέδιά του για την αξιοποίησή της, μπορεί ο καθένας να την προσεγγίσει για μια βουτιά!

Ανάμεσα από τις ανατολικές ακτές της Ιθάκης και την Κεντρική Ελλάδα συναντά κανείς διάσπαρτα αρκετά ακόμα μικρά νησιά που διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Ιθάκης και γεωγραφικά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων.  Όλα είναι ακατοίκητα, καταπράσινα και τα περισσότερα διαθέτουν παραλίες με σμαραγδένια νερά και κάτασπρα βότσαλα, που όμως θα τις προσεγγίσετε μόνο αν διαθέτετε δικό σας σκάφος. Ο Βρόμωνας, η Δρακονέρα, το Καρλονήσι, η Μάκρη, ο Ποντικός και το Προβάτι είναι τα μεγαλύτερα από αυτά. Όλα βρίσκονται αρκετά κοντά στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, στις εκβολές του Αχελώου και έχουν σχηματιστεί από φερτά υλικά που κατεβάζει ο ποταμός. Περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο Natura 2000» και είναι προστατευόμενες περιοχές.

http://blog.terrabook.com




00 inkefalonia general ad 300X250