Κάνε τη δίαιτα που επιτρέπει γλυκό κάθε μέρα!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 08:36

Κάνε τη δίαιτα που επιτρέπει γλυκό κάθε μέρα!

Μπορείς να συμπεριλάβεις στο διαιτολόγιό σου γλυκά και να χάνεις κιλά; Σαφώς και «ναι!». Αρκεί να κάνεις τις σωστές επιλογές.

Ο περισσότερος κόσμος ταυτίζει το αδυνάτισμα με στερητικές δίαιτες και αυστηρές απαγορεύσεις. Ωστόσο, μια τέτοια αντίληψη δεν προοιωνίζεται καλά αποτελέσματα και τις πιο πολλές φορές η προσπάθεια καταλήγει σε αποτυχία. Αντίθετα, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ποικιλία τροφίμων και έλεγχο της θερμιδικής πρόσληψης αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας γιατί μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμος τρόπος ζωής.

Απαραίτητες όμως προϋποθέσεις είναι το διαιτολόγιο αυτό να μη μας στερεί από αγαπημένες γεύσεις, να παρέχει τη δυνατότητα επιλογών και να μην αποκλείει καμία ομάδα τροφών και κανένα τρόφιμο, ακόμα και αυτά που θεωρούνται «απαγορευμένα» σε μια δίαιτα αδυνατίσματος όπως π.χ. τα γλυκά. Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί και τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, τα επιδόρπια εξ ορισμού αποτελούν κίνητρα επιδοκιμασίας σε προγράμματα διατροφής.

Επιβράβευση = επιτυχία


Τα επιδόρπια που έχουν ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις και εναρμονίζονται με τα κριτήρια της σύγχρονης διατροφής όπως είναι τα επιδόρπια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αποτελούν την ιδανική λύση για όσους ακολουθούν ειδική διατροφή για τον έλεγχο ή την απώλεια βάρους.

Τα τρόφιμα με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, με αποτέλεσμα να δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και να μειώνουν το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον με την κατανάλωση επιδορπίων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιορίζονται σημαντικά οι προσλαμβανόμενες θερμίδες και τα λιπαρά, χωρίς να υπάρχει αποκλεισμός των ατόμων σε δίαιτα από την συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων η οποία είναι και απόλυτα συνυφασμένη με την απόλαυση.

Έτσι, χρησιμοποιώντας το γλυκό σαν επιβράβευση επιτυγχάνεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά η συμμόρφωση των ατόμων στα διαιτολογικά προγράμματά τους, μιας και δεν νιώθουν στέρηση και αποκλεισμό.

Παράδειγμα υποθερμιδικού μενού1.400 θερμίδων* με επιδόρπιο χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (ΓΔ)

 

ΠΡΩΙ
Γάλα 1,5% με 6 κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως ή 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως
+ 1 φέτα τυρί με μειωμένα λιπαρά
+ 1 φρούτο

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
1-2 φρούτα

ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ
Σαλάτα λαχανικών με 1 κ.σ. ελαιόλαδο
+ 1 μέτριο ψάρι ψητό ή 120g μαγειρεμένο κοτόπουλο ή μπιφτέκι από άπαχο κιμά με 2 κ.γ. ελαιόλαδο στο φαγητό
+ 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
+ 1 φρούτο

ΑΠΟΓΕΥΜΑ
1 μερίδα γλυκό χαμηλού ΓΔ (σοκολατούχο γάλα. κέικ σοκολάτας)
3-4 φορές εβδομαδιαίως ή 1 γιαούρτι 2%

ΒΡΑΔΥ
Σαλάτα λαχανικών με 1 κ.γ. ελαιόλαδο, ξίδι/λεμόνι όσο θέλετε
+ 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως
+ 30g ανθότυρο ή 1 μικρό τόνο σε νερό
+ 1 φρούτο.

*Κατά προσέγγιση: 20% πρωτεΐνες, 45% υδατάνθρακες, 35% λιπαρά.

Σημείωση: Καλό είναι να σε παρακολουθεί ειδικός για σωστή απώλεια βάρους, εξατομικευμένη στις ανάγκες σου.

Info: Τα επιδόρπια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που υπάρχουν στην αγορά περιέχουν αντί για ζάχαρη μια φυσική γλυκαντική ουσία ονομάζεται stevia και δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να μην παρέχει θερμίδες.

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250