Να χωρίσεις ή όχι; Τα 6 στάδια που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις!

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 01 Απριλίου 2012 14:37

Να χωρίσεις ή όχι; Τα 6 στάδια που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις!

Να μείνεις στη σχέση ή να χωρίσεις; Διάβασε τα έξι στάδια που θα σε βοηθήσουν να... πάρεις την απόφαση (και να ηρεμήσεις)... Η ψυχολόγος και οικογειακή θεραπευτής Beverley Stone στο βιβλίο της "Stay Or Leave? Six Steps To Resolving Your Relationship  Indecision" προτείνει ένα πρόγραμμα 6 σταδίων για να πάρεις την απόφαση στο δίλημμα που σε ταλαιπωρεί. Να μείνεις ή να φύγεις από τη σχέση-γάμο;

Ας ξεκινήσουμε...

1. Να είσαι ο εαυτός σου, όχι ο άνθρωπος που θα ήθελαν οι άλλοι

Πόσες φορές θες να κάνεις ή να πεις κάτι αλλά τελικά δεν το κάνεις επειδή φοβάσαι τι θα πουν οι άλλοι; Πόσες φορές έχεις κάνει πίσω τα θέλω σου όταν σου ζήτησε ο σύντροφός σου να κάνεις κάτι μόνο και μόνο για να

τον ευχαριστήσεις; Ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος που δεν λέει την άποψή του και τα θέλω του μόνο για να ευχαριστήσει τον άλλον επηρεάζει αρνητικά τον αυτοσεβασμό του, την ευτυχία του αλλά και την

ύπαρξή του. Δοκίμασε να συζητάς αυτά που σκέφτεσαι με τον σύντροφό σου σε ήρεμους τόνους. Αν η σχέση σου μετά από αυτήν την αλλαγή δείχνει να ισορροπεί τότε είναι πολύ καλό σημάδι αν όχι τότε μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτείς αν αξίζει να μείνεις μαζί του.

2. Πάψε να ανησυχείς τι σκέφτονται οι άλλοι

Ο κυρίαρχος του εαυτού σου δεν είναι κανένας άλλος παρά εσύ. Για αυτό σταμάτα να σκέφτεσαι τι θα σκεφτούν οι άλλοι για τις πράξεις σου. Αν παραδείγματος χάρη μιλώντας με έναν φίλο εκμυστηρευτείς ότι σκέφτεσαι να φύγεις από το γάμο σου και εκείνος σου πει πως είναι ανήθικο υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιδράσεις, Μπορεί να γελάσεις κρίνοντας πως η άποψή του είναι γελοία, να κλάψεις γιατί η άποψή του μετράει ή πολύ απλά να σκεφτείς πως είναι η οπτική γωνία που βλέπει τα πράγματα. Αν σκέφτεσαι πως όσα λένε οι άλλοι είναι απλά και μόνο μια οπτική γωνία θα μειώσει το άγχος σου και θα σε κάνει πιο λογικό και ήρεμο. Με το ίδιο σκεπτικό μπορείς να συζητήσεις τις διαφορές που έχεις με τον σύντροφό σου.

3. Συμφιλίωσε τις δύο αντίθετες πλευρές σου

Όταν είσαι σε δίλημμα έχεις δύο συγκρουόμενες φωνές-πλευρές μέσα σου που

η κάθε μια υποστηρίζει το δικό της. Αυτή η "σύγκρουση" σε θολώνει και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Προτού... τρελαθείς άσε τις δύο πλευρές να εκφραστούν. Πάρε ένα στυλό και ένα χαρτί και ξεκίνα από τη πλευρά της αυτοπεποίθησης που θα πάρει ό,τι ρίσκο χρειαστεί για να είναι καλά. Ξεκίνα να γράφεις "Δυσανασχετώ με το εξής..." και όταν τελειώσεις άσε την "προσεκτική" πλευρά σου, εκείνη που σου λέει πως θα κάνεις λάθος και πως η κατάσταση είναι απελπιστική να απαντήσει. Προσπάθησε αυτόν τον διάλογο να τον συνεχίσεις και αυτή η συζήτηση θα σε οδηγήσει στην απάντηση που ψάχνεις με τις δύο πλευρές να έχουν δώσει -επιτέλους- τα χέρια.

4. Δεν είσαι παγιδευμένος όπως νομίζεις

Δεν είσαι δέσμιος ούτε φυλακισμένος. Απόφυγε να χρησιμοποιείς το "δεν μπορώ" και αντικατάστησε το με το "δεν θέλω". Η συγγραφέας σε συνεδρίες της με ζευγάρια αποκαλύπτει πως αυτή η αλλαγή των λέξεων έχει βοηθήσει καθώς συνειδητοποιούν πως εκείνοι επιλέγουν να μείνουν στη σχέση ή να φύγουν. Πολλά μάλιστα ζευγάρια βοηθήθηκαν και η μορφή της σχέση τους άλλαξε και έγινε πιο "αυθεντική".

5. Μην περιμένεις να σου λύσει άλλος το πρόβλημα

Τα μαγικά ραβδάκια ήταν και δυστυχώς θα συνεχίσουν να μένουν στα παραμύθια. Για αυτό μην περιμένεις να έρθει ως μάννα εξ ουρανού λύση για το πρόβλημά σου. Το αν είναι σωστό ή λάθος που έφυγες από μια σχέση θα το καταλάβεις στην πορεία. Σταμάτα να φοβάσαι το λάθος γιατί η σκέψη της τέλειας λύσης απλά σε κάνει να αφήσεις το ζήτημα προς λύση για αύριο, μεθαύριο και πάει λέγοντας.

6. Σκέψου ότι έχεις μόνο μισό χρόνο ζωής

Αν σκεφτείς πως σου έχουν απομείνει μόνο 6 μήνες ζωής τότε θα αποφάσιζες και θα δρούσες πιο γρήγορα και με περισσότερη σιγουριά. Αν αποφασίσεις να μείνεις δε θα σε ανησυχούν οι καυγάδες μεταξύ σας ή αν φύγεις δε θα διστάσεις να το κάνεις. Η σκέψη του διαστήματος των 6 μηνών θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τις αξίες σου και να βάλεις τα πράγματα σε μια τάξη.

Άλλωστε η ζωή είναι πολύ μικρή για να είσαι μόνο δυστυχισμένος. Και το ξέρεις πολύ καλά.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ