Εκοψαν για καυσόξυλα και την ελιά του Πλάτωνα!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 20:08

Εκοψαν για καυσόξυλα και την ελιά του Πλάτωνα!

Από τους λαθροϋλοτόμους δεν γλίτωσε τελικά ούτε η ρίζα της ελιάς του Πλάτωνα: στη θέση της, τις τελευταίες ημέρες, έχει απομείνει το ανασκαμμένο έδαφος (φωτογραφία επάνω). Την ώρα που η Πίνδος λεηλατείται από την αλβανική μαφία του ξύλου - τα τελευταία χρόνια έχουν αποψιλωθεί στον Γράμμο τουλάχιστον 3.000 στρέμματα δάσους -, στο κέντρο της Αθήνας κάποιοι ξερίζωσαν χθες την ελιά του Πλάτωνα για να την κάνουν... καυσόξυλα.

Κάτω από αυτό το δέντρο στην Ιερά Οδό, κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, θρυλείται πως ο μεγάλος έλληνας φιλόσοφος δίδασκε τους μαθητές του τον 5ο αιώνα π.Χ.
Η γηραιά αυτή ελιά βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι και το 1978. Τότε, ένα λεωφορείο είχε πέσει πάνω της και έσπασε τον κορμό της. Ο κορμός μεταφέρθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε ειδική προθήκη.

Ωστόσο, στη θέση παρέμενε μέχρι και προχθές η τεραστίων διαστάσεων ρίζα της ελιάς, η οποία υπολογίζεται ότι ζύγιζε 500-700 κιλά και αποτελούσε το 20% του δέντρου. Μάλιστα, κάτοικοι έβλεπαν τα βλαστάρια που είχαν πεταχθεί και την προσπάθεια του δένδρου να ξαναγεννηθεί.
Οπως εκτιμούν οι περίοικοι, κάποιοι εντόπισαν την πολύ μεγάλη ρίζα κατά τη διάρκεια ενός καθιερωμένου παζαριού που πραγματοποιείται στην περιοχή. Επέστρεψαν λοιπόν, την ξερίζωσαν και την πήραν ώρα που κανείς δεν θα τους έβλεπε. Δεν αποκλείουν, πάντως, την πιθανότητα αυτοί που πήραν τη ρίζα να είναι Ρομά, καθώς συχνάζουν στο συγκεκριμένο παζάρι.

Πηγή: tanea.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ