Νέος έκτακτος δανεισμός 5,4 δισ. ευρώ για να αποφευχθεί default

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 22:41

Νέος έκτακτος δανεισμός 5,4 δισ. ευρώ για να αποφευχθεί default

Έντοκα γραμμάτια 5,4 δισ. ευρώ αναγκάζεται να δημοπραττήσει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι τα κεφάλαια της δόσης της τρόικας δεν θα εκταμιευτούν ούτε έως τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Επίσης, κατά ένα μήνα επιπλέον μετατίθεται η εξόφληση 3,4 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, ποσό που είχε δανειστεί το Δημόσιο τον Αύγουστο, για να εξοφλήσει ομόλογα ίσης αξίας που κατείχε η ΕΚΤ λόγω καθυστέρησης της δόσης από το μηχανισμό.

Έτσι, την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου θα διενεργθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, ποσού 2,125 δισ. ευρώ λήξης στις 11 Ιανουαρίου 2013. Με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60% του αρχικού ποσού), όπως προβλέπεται από τον κανονισμό των δημοπρασιών, το συνολικό ποσό θα φτάσει σε 3,4 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς είναι οι λήξεις των εντόκων που λήγουν.

Με τον τρόπο αυτό δεσμεύεται ρευστότητα από τις τράπεζες για ένα πεντάμηνο (Αύγουστος - Ιανουάριος), οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της φυγής των καταθέσεων και την καθυστέρηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και κατ' επέκταση δυσχεραίνεται περαιτέρω η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ, το Δημόσιο εξέδωσε έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας, με ημερομηνία λήξης τη 16η Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα εκταμιευόταν η δόση. Μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και την περαιτέρω καθυστέρηση της δόσης, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας ενός μήνα, με την προσδοκία ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, που λήγουν τα συγκεκριμένα έντοκα, θα εκταμιευόταν η πολυπόθητη βοήθεια.

Ούτε τότε θα γίνει όμως αυτό, δεδομένου ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε είναι δύσκολο το ποσό της δόσης να καταβληθεί την επομένη και να εξοφληθούν τα έντοκα.

Αποφασίστηκε έτσι η έκδοση νέας σειρά μηνιαίων εντόκων, λήξης την 16η Ιανουαρίου 2013, οπότε και θα εξοφληθούν οι συγκεκριμένοι τίτλοι, εφόσον βέβαια έχει εκταμιευτεί η δόση. Πρόκειται δηλαδή για παράταση κατά ένα μήνα της περιόδου αποπληρωμής των εντόκων γραμματίων, επειδή το Δημόσιο δεν διαθέτει τα κεφάλαια για να αποπληρώσει τα έντοκα.

Παράλληλα, στις 11 Δεκεμβρίου ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει και δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, λήξεως στις 14 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων εκδόσεων.

Το ύψος της δημοπρασίας προσδιορίστηκε σε 1,250 δισ. ευρώ και με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών, ύψους 750 εκατ. ευρώ, το συνολικό ποσό θα φτάσει σε 2 δισ. ευρώ. Με το ποσό που θα αντληθεί, θα ανανεωθεί η έκδοση του περασμένου Ιουνίου, το ύψος της οποίας είναι επίσης 2 δισ. ευρώ, και λήγει στις 14 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν και τις δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων (μηνιαία και εξάμηνα) με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν:

- Μέσω δημόσιας εγγραφής από Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012 έως και Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012, σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας, θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

- Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, για απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Δεν παίρνουν τίποτα οι "κουρεμένοι" ομολογιούχοι

Εν των μεταξύ, ερωτηθείς από την Real FM σχετικά με τις υποσχέσεις για αποζημίωση που είχαν δώσει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους ιδιώτες ομολογιούχους που είχαν υποστεί κούρεμα με το PSI, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απάντησε:

«Εγώ ποτέ δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Υπουργός Οικονομικών είμαι τώρα εγώ. Είναι νομικά περίπλοκο το θέμα, διότι εάν κάνεις κάτι για μια κατηγορία που έχει θιγεί, θα πρέπει να κάνεις και για την άλλη. Αυτό δεν είναι απλό. Το κόστος για το Δημόσιο θα είναι δυσβάστακτο. Πρέπει να κοιτάξουμε με ρεαλισμό τι μπορούμε να κάνουμε».

Αυτό την ώρα που μετά το κούρεμα οι τράπεζες περιμένουν ανακεφαλαιοποίηση, ενώ η ΕΚΤ και τα κερδοσκοπικά funds εξοφλούνται στο 100%. Έτσι, μόνοι χαμένοι παραμένουν οι ιδιώτες μικροομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: sofokleousin.gr




00 inkefalonia general ad 300X250