Η εντολή στη Λέσβο είναι «βαράτε στο ψαχνό» - Μαρτυρία για το όργιο αστυνομικής βίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 20:51

Η εντολή στη Λέσβο είναι «βαράτε στο ψαχνό» - Μαρτυρία για το όργιο αστυνομικής βίας

«Η χθεσινή νύχτα ήταν το κάτι άλλο» αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Tvxs.gr  και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Ζέρβα η Άννα Γουδέλη, κάτοικος της Λέσβου και μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες «Ένα Χωριό Όλοι Μαζί», ενώ συνεχίζει: «Ξεκίνησε μια ειρηνικότατη μάζωξη πολιτών. Περίπου 500 είχαμε μαζευτεί στο λιμάνι όπου όπως είχαμε μάθει θα ερχόταν το πλοίο με τις διμοιρίες των ΜΑΤ, τις αύρες, τις μπουλντόζες. Αν δείτε τις φέρανε θα τρελαθείτε. Επίσης είχανε μαζευτεί περίπου 800 άτομα στην τοποθεσία πάνω στην Καράβα, από τα γύρω χωριά αλλά και από τη Μυτιλήνη».   

«Εντελώς ξαφνικά και απροκάλυπτα γύρω στις 2 τα ξημερώματα άρχισαν οι ντόπιοι Ματατζήδες, που βρίσκονταν στην εσωτερική πλευρά του λιμανιού, να μας πετάν χημικά δακρυγόνα, βολίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να απομακρυνθούμε από το λιμάνι. Υπήρξε ένα κυνηγητό ενώ έπεφταν βροχή τα δακρυγόνα. Πόσο να αντέξει ο κόσμος. Να φανταστείτε αυτό γινότανε μέχρι τις 4 στην προκυμαία της Μυτιλήνης» σημειώνει η κυρία Γουδέλη και προσθέτει: «Πολύ νωρίς το πρωί, γύρω στις 6.30, είχανε ανέβει τα ΜΑΤ με όλο τον εξοπλισμό τους πάνω στην Καραβά στο Μανταμάδο, όπου κι εκεί αρχίσαν τα ίδια. Μάλιστα ο κόσμος δεν έκανε τίποτα, απλά στεκότανε κάνοντας ανθρώπινη αλυσίδα. Αρχίσαν λοιπόν πάλι να κάνουνε αλόγιστη χρήση χημικών. Να φανταστείτε ότι από τις φωτοβολίδες κρότου λάμψης πήρε φωτιά το δάσος, καθώς μιλάμε για δασώδη περιοχή. Μάλιστα ζητήσαν από την αύρα να ρίξει νερό για να τη σβήσει, κάτι που τελικά έγινε».

«Για να καταλάβετε τι θέλανε να κάνουνε, στο σημείο που θέλουνε να φτιάξουν το κέντρο έχεις πρόσβαση από δυο μεριές, η μια από το Μανταμάδο και ή άλλη από το δρόμο προς Καλλονή. Τα ΜΑΤ λοιπόν έκλεισαν το δρόμο κι από τις δυο μεριές, προσπαθώντας να εγκλωβίσουν τον κόσμο, πράγμα που τελικά έκαναν ρίχνοντας συνέχεια χημικά. Άλλοι φύγαν στα βράχια πάνω, άλλοι υποχώρησαν προς τα χωριά... υπήρχε ένας κλεφτοπόλεμος» επισημαίνει εξιστορώντας το χρονικό της αστυνομικής βαρβαρότητας στο νησί.

Αναφορικά δε με την εκτίμηση της για την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα η κυρία Γουδέλη λέει: «Από τους ασυρμάτους των αστυνομικών ακουγόταν - το άκουσε πολύς κόσμος με τα αυτιά του - “βαράτε στο ψαχνό”. Ε το “βαράτε στο ψαχνό” τι σημαίνει; Ότι δεν τους ενδιαφέρει αν θα υπάρξουν θύματα, εσείς απλά θα κάνετε το γιουρούσι. Είναι πολύ τεταμένη η κατάσταση. Ο κόσμος είναι πλέον “στα κάγκελα”, δεν πίστευε ότι θα χτυπήσουν. Και όταν είδαν και τον ματωμένο τον άνθρωπο, είπαν ότι είναι δολοφόνοι». Σε ό,τι έχει να κάνει με την «επόμενη μέρα», δηλώνει βέβαιη πως οι κάτοικοι δε θα κάνουν πίσω.  «Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα πλήξουμε» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας - https://www.lesvosnews.net/



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250