HELPE ENERGEIES GIF BANNER 728x90

 

Βρέθηκαν οι δράστες της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας - Είχαν θάψει τα κλοπιμαία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 13:49

Βρέθηκαν οι δράστες της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας - Είχαν θάψει τα κλοπιμαία

Τρεις Ελληνες συνελήφθησαν απο την Αστυνομία ως οι δράστες της ληστειας στο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι τρεις συνελήφθησαν απο την Ασφάλεια Πάτρας. Πρόκειται για έναν 41χρονο άνεργος που ζει στην Αθήνα, έναν 50χρονος εργολάβο από την Πάτρα και έναν 36χρονο άνεργο επίσης από την αχαϊκή πρωτεύουσα. Αστυνομικοί συνέλαβαν μετά από οργανωμένη επιχείρηση τον εγκέφαλο της σπείρας την ώρα που είχε πάει σε ένα ξενοδοχείο και διαπραγματευόταν την πώληση ενός δαχτυλιδιού. Πρόκειται για ένα δαχτυλίδι του 14ου πΧ αιώνα με παράσταση ταύρου που είχε βρεθεί σε θαλαμωτό μηκυναϊκό τάφο στην περιοχή της Άνθειας. (δείτε τη σχετική είδηση)

Ως πελάτης είχε παρουσιαστεί ένας αστυνομικός ένω ο δράστης ζητούσε 300.000 ευρώ. O δράστης όπως γράφει το patrisnews.com έβγαλε όπλο, αλλά τελικά ακινητοποιήθηκε εγκαίρως. Μετά τη σύλληψη του υπέδειξε στους αστυνομικούς έναν λόφο στην Ηλεία όπου βρέθηκαν πολλά από το κλοπιμαία ενώ εντοπίστηκαν και οι δύο συνεργοί του.

Σύμφωνα με το ilialive.gr τα περισσότερα από τα κλοπιμαία ήταν θαμμένα στην περιοχή του Κοσκινά. Xθες το βράδυ αφού ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στην Πάτρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες ταυτοποίησης των κλοπιμαίων και κυρίως του χρυσού σφραγιδόλιθου. Έτσι άνδρες της Ασφάλειας Πατρών μέσα στη νύχτα ειδοποίησαν της προϊσταμένη της Ζ' ΕΠΚΑ κα Χατζή και μετά απο λίγη ώρα έφτασαν με το δαχτυλίδι για την ταυτοποίησή του.

«H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας»

Αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται σε μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα που συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμα της.

«Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους. Παράλληλα η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την αστυνομία ενώ ερευνάται η συμμετοχή και άλλων ατόμων στην υπόθεση.

Η ληστεία που είχε απασχολήσει το πανελλήνιο, έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι δράστες, που όπως φαίνεται είχαν στήσει καρτέρι, άφησαν τη φύλακα να απενεργοποιήσει τον συναγερμό και μόλις αυτό έγινε, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Την πλησίασαν έβγαλαν όπλα και την ακινητοποίησαν. Την έδεσαν, την φίμωσαν και προχώρησαν στο εσωτερικό του μουσείου. Οι δύο δράστες άρχισαν να σπάνε με σφυρί προθήκες και να αφαιρούν αγαλματίδια και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, ανεκτίμητης αξίας.

Οι δράστες πήραν ακόμη αρχαία χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα.

Πηγή: http://www.newsit.gr