Και η Κύπρος στο Μνημόνιο. Κλιμακωτές μειώσεις έως 15% σε μισθούς και συντάξεις

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 08:50

Και η Κύπρος στο Μνημόνιο. Κλιμακωτές μειώσεις έως 15% σε μισθούς και συντάξεις

Σε συμφωνία κατέληξαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα για το κυπριακό Μνημόνιο. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αναμένεται να προβεί ανακοίνωση μέχρι να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της συμφωνίας από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μοναδική εκκρεμότητα είναι το ποσό ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών, κάτι αναμένεται να κλείσει με το διαγνωστικό έλεγχο της Pimco.

Οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι κλιμακωτές από 9,5% ως 15%. Επίσης, από το 2014, θα υπάρξει επιπλέον οριζόντια μείωση μισθών 3%.

Επίσης, συμφωνήθηκε να μην ιδιωτικοποιηθεί η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο εάν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο.

Για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο, η συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκαν κυβέρνηση και νομική υπηρεσία, διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και -όπως φαίνεται- έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει το κράτος στο ταμείο.

Συνεπώς το ταμείο θα έχει έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.

ΣΚΑΪ