Κραχ τραπεζών στο ΧΑ, λόγω ανακεφαλαιοποίησης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 11:02

Κραχ τραπεζών στο ΧΑ, λόγω ανακεφαλαιοποίησης

Κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, μεγάλη υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών και δραματική επιδείνωση κλίματος προκαλεί η δημοσιοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών. Ηταν η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" στην αγορά, όπου επικρατούσαν ήδη έντονες ανησυχίες για την έγκριση-εκταμίευση της δόσης και για τη συνεχιζόμενη διελκυστίνδα ΔΝΤ-ΕΕ σχετικά με τον χειρισμό του ελληνικού προβλήματος.

Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης καθορίζονται με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, που εκδόθηκε και δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Δεν απέχουν από αυτά που είναι ήδη γνωστά ως προς την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, το επιτόκιο των μετατρέψιμων ομολογιών κλπ. Γνωστοποιήθηκαν όμως στην πλέον ακατάλληλη συγκυρία, τήν ώρα που η αγορά "καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα", αναζητώντας στηρίγματα και κατεύθυνση.

Στις αβεβαιότητες για την εκταμίευση της δόσης και για την συζητούμενη "συνολική λύση" του ελληνικού προβλήματος χρέους, προστίθενται τώρα οι φόβοι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα οδηγήσει σε "πληθωρισμό χαρτιών" ή/και reverse split, σε περαιτέρω πτώση των τραπεζικών μετοχών και σε συμπίεση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών, καθώς θα πληρώνουν υψηλούς τόκους για τις μετατρέψιμες ομολογίες.

Οι εκτιμήσεις αυτές προκάλεσαν εσπευσμένες μαζικές ρευστοποιήσεις, μόλις έγιναν γνωστοί οι όροι των ανακεφαλαιοποιήσεων. Πιθανότατα θα αλλάξουν επί τα βελτίω τις επόμενες μέρες, όταν γίνει ψυχραιμότερη και πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των δεδομένων.

Το ανησυχητικό είναι ότι μετά τη σημερινή δραματική υποχώρηση των τιμών, χαρτοφυλάκια αγορασμένα με margin και επιθετικοί παίκτες βρίσκονται πλέον στο κόκκινο ή στα πρόθυρα ταμειακής ασφυξίας. Θα αναγκασθούν λοιπόν να πουλήσουν στην αυριανή συνεδρίασης, πιέζοντας χαμηλότερα τις τιμές.

Πάντως πολλοί τεχνικοί δείκτες βρίσκονται ήδη σε υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ ο ΓΔ έχει διασχίσει καθοδικά όλη τη ζήνη στήριξης και βρίσκεται πλέον στο κατώτερο σημείο της.

Υποχωρώντας κατά 3,63% ο ΓΔ τερμάτισε σήμερα στις 772,85 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι τις 760,08 (-5,23%).

Εικόνα ολοσχερούς καταστροφής στο τραπεζικό ταμπλό, όπου ορισμένα blue chips έχαν ενδοσυνεδριακά μέχρι και 29%. Ο κλαδικός δείκτης τραπεζικών μετοχών υποχώρησε κατά 14,40%, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακό χαμηλό -19,55% (μία από τις 3 χειρότερες απιδόσεις της τελευταίας 25ετίας).

Πηγή: sofokleousin.gr




00 inkefalonia general ad 300X250