Τσάμηδες: Η Ελλάδα να μην κάνει έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 10:50

Τσάμηδες: Η Ελλάδα να μην κάνει έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο

Να απαγορεύσει στην Ελλάδα τις έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο κάλεσε το κόμμα των Τσάμηδων, PDIU, την αλβανική κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του ο αρχηγός του κόμματος, Σπετίμ Ιντρίζι, κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να αντιδράσει, εφόσον, όπως είπε, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, σχολιάζοντας την είδηση ότι η Ελλάδα αρχίζει έρευνες για πετρέλαια στη θαλάσσια περιοχή, χαρακτήρισε απαράδεκτη μία τέτοια προοπτική, καθώς, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών».

Οι δηλωσεις των Αλβανών έγιναν με αφορμή τιςπρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου ,στο ελληνικό κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι τα ταραγμένα Βαλκάνια του παρελθόντος μας στέλνουν και πάλι ανησυχητικά και απειλητικά μηνύματα καθώς και οι αναφορές του «στην έξαρση του σοβινισμού στην ευρύτερη περιοχή μας, με άτακτες ομάδες, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα των γειτονικών χωρών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόν Παναρίτι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στα Τίρανα, με τον ομόλογό του από το Κόσοβο Ενβέρ Χοτζάι δήλωσε:
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όταν μιλάει για σοβινισμό στα Βαλκάνια θα πρέπει να έχει υπόψη και τη χώρα του. Εμείς, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να συνεργαστούμε μέσω διαλόγου για να φρενάρουμε τις σοβινιστικές τάσεις».

Ο κ.Παναρίτι αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της διμερούς συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα καθώς και στις ελληνικές έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο, επισημαίνοντας:

«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ακυρώνει την προηγούμενη συμφωνία, συνεπώς δεν υπάρχει καμιά συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας».

ΕΘΝΟΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ