Δύο χρόνια παράταση για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 08:55

Δύο χρόνια παράταση για την Ελλάδα

Την ικανοποίησή τους για την τήρηση από την Ελλάδα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει εξέφρασαν έμπρακτα οι ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά τη χθεσινή πολύωρη σύνοδο του Eurogroup. Το «πράσινο φως» για τη διετή επιμήκυνση άναψε με την έκθεση της τρόικας. Στις 20 Νοεμβρίου θα γίνει νέο Eurogroup για οριστικές αποφάσεις και λύση-πακέτο για την Ελλάδα


Δύο χρόνια παράταση για την Ελλάδα

Στις 26 Νοεμβρίου αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι στο έκτακτο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου θα έχει υπάρξει συνολική συμφωνία για την κάλυψη του κόστους από τη διετή επιμήκυνση στην οποία κατέληξαν χθες οι «17» αλλά και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους που εξακολουθεί να διχάζει ευρωζώνη και ΔΝΤ.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη χθεσινή Σύνοδο της ευρωζώνης, όπου αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος και υπογραμμίστηκε ότι απομένουν ορισμένες -λίγες- προαπαιτούμενες δράσεις για να εφαρμοστούν.

«Aγκάθι» για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας παραμένει η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς ο Ζ. Γιούνκερ τόνισε ότι θέση της ευρωζώνης είναι ότι ο στόχος του 120% του ΑΕΠ είναι πλέον το 2022, ενώ η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε την ύπαρξη διαφωνιών επιμένοντας ότι στόχος παραμένει το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί με το δεύτερο Μνημόνιο. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι προκειμένου να δοθεί το οριστικό «πράσινο φως» για τη δόση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναγνώρισε τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος και καλωσόρισε την υιοθέτηση τόσο των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και των δημοσιονομικών μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο, καλώντας ταυτόχρονα την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει κάποιες υπολειπόμενες προαπαιτούμενες δράσεις, μεταξύ των οποίων και την εισαγωγή διορθωτικών μηχανισμών.

Εξάλλου, ο Επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν, υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Φέροντας ως παράδειγμα τον τομέα της υγείας, ο Ολι Ρεν αναφέρθηκε στη βελτίωση του ελέγχου σχετικά με τη συνταγογράφηση, η οποία έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1 δις και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 800 εκατ. τα δύο επόμενα χρόνια. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταρρύθμιση των ορίων συνταξιοδότησης και την αύξησή τους στα 67 έτη, τονίζοντας ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ικανοποίηση από Στουρνάρα
Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup, και επισήμανε ότι με αυτές κατοχυρώθηκε πλέον η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την εξυγίανση της Ελλάδας, κατά δύο χρόνια.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της Τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συνέλθει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, ανέφερε ο υπουργός, οι χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της Τρόικα υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε βέβαιος ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στο σύνολό της.

Ερωτηθείς αν τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην τράπεζα της Ελλάδος ή στην ΕΚΤ, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σημείωσε, πάντως, ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Σημείωσε ότι αυτό αφορά τόσο την πορεία των δημοσίων δαπανώ και των εσόδων, όσο και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι κατά βάση πρόκειται για ολιγάριθμες διοικητικές αποφάσεις και ότι δε χρειάζεται κοινοβουλευτική διαδικασία.

Τέλος ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για το αναθεωρημένο πρόγραμμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα «γενναίων» και απαραίτητων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των κρατικοποιήσεων, των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης (του δημοσιονομικού προγράμματος) και της σταθεροποίησης του δημοσιονομικού τομέα.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Ελληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν -έπειτα από ένα πολύ δύσκολο έτος- στην οικονομία να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, με αυξημένα ποσοστά απασχόλησης, που είναι και η καλύτερη εγγύηση για ένα πιο ακμάζον μέλλον.

Το Eurogroup καλωσορίζει την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε (σωστή) τροχιά, κυρίως μέσω της έγκρισης από τη Βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου ενός βιώσιμου πακέτου μεταρρυθμίσεων, καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013. Αυτά έχουν λάβει μια προκαταρκτική, θετική αποτίμηση από την τρόικα.

Το Eurogroup επισημαίνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για την εφαρμογή νέων εργαλείων πριν από την επόμενη εκταμίευση, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος του προγράμματος που θα τη βοηθήσει να παραμείνει στη (σωστή) πορεία, κυρίως μέσω των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης, που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και μια σημαντική ενίσχυση του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Eurogroup συμπεραίνει ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ζητήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίζονται από την τρόικα, θα αποτελούσαν μια κατάλληλη προσαρμογή για περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Το Eurogroup προσδοκά την υιοθέτηση των σχετικών νομικών κειμένων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν επειγόντως τις λίγες εναπομείνασες προαπαιτούμενες δράσεις, έτσι ώστε να επιτρέψουν μια τάχιστη ολοκλήρωση της έκθεσης Μαζί με την έκθεση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής το Eurogroup θα συζητήσει περαιτέρω τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους σε μία έκτακτη συνάντηση στις 20 Νοεμβρίου.

Το Eurogroup αναμένει έως τότε να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για την έγκριση της νέας δόσης του, υπό την προϋπόθεση της τελικής θετικής αποτίμησης της τρόικας επί όλων των προαπαιτούμενων δράσεων.

ΕΘΝΟΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ