Φοιτητική στέγη - Τι συμφέρει τελικά: Αγορά ή ενοικίαση σπιτιού;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 17:00

Φοιτητική στέγη - Τι συμφέρει τελικά: Αγορά ή ενοικίαση σπιτιού;

Τα βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς πριν πάρουν την τελική απόφαση

Λόγω των ενοικίων, το δίλημμα, εφόσον υπάρχει είτε το σύνολο είτε τμήμα της απαιτούμενης ρευστότητας, αγορά ή ενοικίαση έχει επανέλθει δυναμικά. Υπολογίζεται πως το αρχικό κεφάλαιο επένδυσης ανέρχεται σε 60.000 ευρώ -από 35.000 πριν από μία πενταετία-, με την αγορά να προσφέρει τη δυνατότητα της εκμετάλλευσης του ακινήτου για όσο χρονικό διάστημα ο σπουδαστής βρίσκεται στην πόλη καταγωγής του. Την ίδια στιγμή, σε πολλές περιπτώσεις η απόκτηση κατοικίας μέσω δανεισμού, για ένα τμήμα του ποσού, αποδεικνύεται περισσότερο συμφέρουσα έναντι της ενοικίασης.

«Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα για τη στεγαστική πίστη, για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 86 τετραγωνικών μέτρων στο Ηράκλειο Αττικής, η μηνιαία δόση, για δάνειο 15ετούς διάρκειας έως το 75% της αξίας του ακινήτου, διαμορφώνεται σε 544 ευρώ. Το μηνιαίο, όμως, ενοίκιο ανέρχεται σε περίπου 690 ευρώ -υπολογίζεται σε περίπου 8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο-, με αποτέλεσμα η επιλογή της αγοράς να καθίσταται συμφέρουσα. Βέβαια, δεδομένου ότι πρόκειται για δανεισμό που αντιστοιχεί στο 75% της αξίας ενός ακινήτου, προϋπόθεση είναι ο αγοραστής να διαθέτει χρήματα για να καλύψει το υπολειπόμενο 25% του ποσού» εξηγεί ο επικεφαλής της E-Real Estates. Παράλληλα υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς που αξιολογούν το ενδεχόμενο της αγοράς ακινήτου.

Πρόκειται για:

  • Το τίμημα προς ετήσιο ενοίκιο. Πρόκειται για το ισοδύναμο της εξίσωσης «αξία μετοχής» προς «κέρδη ανά μετοχή» που συναντούμε στον κόσμο των επιχειρήσεων. Στα ακίνητα, μέσω της συγκεκριμένης αναλογίας, προσδιορίζεται εάν η αγοραπωλησία ενός ακινήτου είναι συμφέρουσα ή όχι, αλλά και εάν είναι προτιμότερη η αγορά ή η ενοικίαση. Εάν η διαίρεση παράγει αποτέλεσμα από το 1 έως το 15, η απόκτηση ακινήτου συμφέρει πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την ενοικίαση. Από 16 έως 20 σημαίνει ότι η ενοικίαση είναι προτιμότερη από την αγορά, ενώ 21 ή περισσότερο σημαίνει ότι το ενοίκιο είναι μονόδρομος. Για παράδειγμα, με το ετήσιο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Γλυφάδας, 85 τ.μ. και αξίας 130.000 ευρώ, να είναι περίπου 8.200 ευρώ (680 Χ 12), η αναλογία είναι περίπου 15, δηλαδή συμφέρει η αγορά.
  • Το τίμημα προς κόστος κατασκευής. Εάν οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από το κατασκευαστικό κόστος, οι εταιρείες τείνουν να αναπτύσσουν με μεγαλύτερη συχνότητα κατοικίες. Ενδεχόμενη ενίσχυση της προσφοράς συμπιέζει τις τιμές. Επομένως εάν οι αξίες είναι πολύ μεγαλύτερες από το κατασκευαστικό κόστος των νεόδμητων, προβλέπεται πτώση τιμών, όπως εξηγούν οι αναλυτές. Εν γένει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της αγοράς κατοικίας μέσω δανεισμού είναι ότι το ακίνητο παραμένει στην ιδιοκτησία του αγοραστή, σε αντίθεση με την ενοικίαση. Δευτερευόντως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, οι τόκοι των δανείων εκτιμάται ότι θα εκπίπτουν από τη φορολογική δήλωση από το 2020. Στον αντίποδα, οι υποψήφιοι αγοραστές-δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν σε πλήρη τάξη τις δαπάνες, προκειμένου να μη βρεθούν σε αδυναμία αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου τους. Στο πλαίσιο αυτό οι επαΐοντες συνιστούν η δόση του δανείου, σε συνδυασμό με τις λοιπές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, να μην ξεπερνά το 30%-35% του μηνιαίου εισοδήματος ενός νοικοκυριού ή ενός δανειολήπτη

ethnos.gr


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250