Χιροσίμα: 74 χρόνια μετά την τραγωδία της πρώτης ατομικής βόμβας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 10:45

Χιροσίμα: 74 χρόνια μετά την τραγωδία της πρώτης ατομικής βόμβας

Το πρωί της 6ης Αυγούστου του 1945 σημειώθηκε η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην πόλη της Χιροσίμα των 300.000 κατοίκων.

Στις 08:15 τοπική ώρα, ένα αμερικάνικο βομβαρδιστικό Β-29, το Enola Gay, έριξε την ατομική βόμβα Little Boy, η οποία την ίδια ημέρα και τις εβδομάδες που ακολούθησαν στοίχισε την ζωή σε 140.000 ανθρώπους.

«Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο… που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς δεν μιλούσε. 

Ξαφνικά, όλοι άρχισαν να φωνάζουν. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε!». Ο συγκυβερνήτης του Enola Gay Λιούις έγραψε στο ημερολόγιό του: «Θεέ μου! Τι κάναμε;».

Άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης απανθρακώθηκαν αμέσως ενώ σχεδόν όλα τα κτίρια σε ακτίνα ενός μιλίου ισοπεδώθηκαν.

Τα εύφλεκτα υλικά της πόλης άρπαξαν φωτιά σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων και οι πολλαπλές μικρές πυρκαγιές ενώθηκαν σε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο.

Οι επιζήσαντες μιλούν για σκηνικό αποκάλυψης, καθώς περιγράφουν ένα εκτυφλωτικό φως και ένα ξαφνικό σαρωτικό κύμα θερμότητας.

Η πυρκαγιά κάλυψε 4.4 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης, σκοτώνοντας όσους δεν πέθαναν από την έκρηξη. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, για αρκετές ώρες, δεν γνώριζε τι είχε συμβεί.

Η πρώτη επιβεβαίωση της επίθεσης με ατομική βόμβα ήρθε 16 ώρες μετά όταν τα ραδιόφωνα μετέδιδαν την δήλωση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, που πληροφορούσε το κοινό ότι οι ΗΠΑ έριξαν μια βόμβα νέου τύπου στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα.

Στις 8 Αυγούστου η πόλη Ναγκασάκι δέχεται επίθεση από τις ΗΠΑ, με την κατά 40% ισχυρότερη βόμβα πλουτωνίου με την ονομασία «Fat Man».

Στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία ανακοινώνει την παράδοσή της στις Συμμαχικές Δυνάμεις, θέτοντας τέρμα στον Β’ Παγκόσμιο.

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες 74 χρόνια μετά, δίνουν το ηχηρό μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την μείωση των πυρηνικών όπλων, πρέπει να συνεχιστούν μέχρι την οριστική τους εξάλειψη.

in.gr




00 inkefalonia general ad 300X250