Για 12 αρχηγούς κρατών - μόνο - σήκωσε το τηλέφωνο ο Ομπάμα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 07:36

Για 12 αρχηγούς κρατών - μόνο - σήκωσε το τηλέφωνο ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με δώδεκα πολιτικούς ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι τον συνεχάρησαν για την επανεκλογή του, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βραζιλίας και της Κολομβίας.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μην ανταποδώσει το εθιμοτυπικό τηλεφώνημα σε ηγέτες σημαντικών, γεωπολιτικά και διπλωματικά, χωρών όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Κίνα ή το Μεξικό, θέλησε έτσι, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, να δώσει μια εικόνα ως προς το πού θέλει να ρίξει το βάρος της η αμερικανική διπλωματία.

Λόγου χάρη, το τηλεφώνημα προς τον ισλαμιστή Μόρσι ήταν ενδεικτικό των προθέσεων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ να συνερτγαστούν το νέο αιγυπτιακό καθεστώς. Αντίθετα, τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν -που χαιρέτησε την επανεκλογή Ομπάμα - όσο και ο απερχόμενος Κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, δεν δέχθηκαν τηλεφώνημα.

Όπως συνόψισε Αμερικανός αναλυτής, ο πρόεδρος εμφανίζεται φίλα προσκείμενος στους ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης, απορροφημένος στη δίνη των διπλωματικών του επαφών με αυτούς στη Μέση Ανατολή, απρόθυμος να ασχοληθεί με τα της Αφρικής και όχι τόσο συνεπής όσο θα ήθελε στις σχέσεις του με τους ασιάτες ομολόγους του.

ΤΟ ΒΗΜΑ




00 inkefalonia general ad 300X250