Τι να προσέχεις πάντα στους τιμοκαταλόγους όταν πας διακοπές

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 14:00

Τι να προσέχεις πάντα στους τιμοκαταλόγους όταν πας διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές συνδυάζονται πάντα με επισκέψεις σε ταβέρνες, εστιατόρια, café και μπαρ και για αυτό οφείλουμε να γνωρίζουμε τα δικαιώματα που έχουμε ως καταναλωτές.

Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), φρόντισε να μας ενημερώσει για το τι πρέπει να προσέχουμε στους τιμοκαταλόγους, που οφείλουν να έχουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης.

Οι τιμοκατάλογοι λοιπόν, συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε ακόμα μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.

Πριν από την παραγγελία, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη, ενώ τα κάθε μορφής εστιατόρια υποχρεούνται να έχουν αναρτημένο τον τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος. Στην περίπτωση των ξενοδοχείων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ο τιμοκατάλογος πρέπει να αναρτάται στην εξωτερική όψη της κύριας εισόδου της αίθουσας όπου προσφέρονται τα είδη του τιμοκαταλόγου.

Τα καταστήματα εστίασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στους πελάτες τους αξία που αφορά σε «ΚΟΥΒΕΡ» (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κ.λπ.) και κανένα προϊόν, όπως εμφιαλωμένο νερό ή ψωμί δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι τα αναγραφόμενα στους τιμοκαταλόγους φαγητά και σαλάτες προσφέρονται στους πελάτες με τη μερίδα ή με το κιλό. Στην περίπτωση που προσφέρονται με το κιλό, σημειώνεται υποχρεωτικά η ένδειξη «με το κιλό» δίπλα στο αντίστοιχο είδος. Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι σε θέση, προτού καταναλώσει το είδος που επέλεξε και διατίθεται με το κιλό (κρέας, πουλερικά, ψάρι), να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε ωμή μορφή και την τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει.

Εάν διατίθενται κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο», καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό και, φυσικά, πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων και η χρήση τους. Για τις σαλάτες πάσης φύσεως αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.

Οι προσυσκευασίες των ποτών, οίνων, ζύθου και των εμφιαλωμένων νερών, που διατίθενται ακέραιες στον πελάτη εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, πρέπει να αποσφραγίζονται παρουσία του.

Ως προς την τιμολόγηση και την πληρωμή, στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη «αλά-κάρτ» με τις αντίστοιχες τιμές τους, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών υποχρεούνται στην έκδοση διπλοτύπων αποδείξεων ή αποδείξεων ταμειακής μηχανής θεωρημένων από την ΔΟΥ, παραδίδουν στην πελατεία τους τη διπλότυπη απόδειξη ή την απόδειξη ταμειακής μηχανής με την αξία των ειδών που καλείται να πληρώσει ο πελάτης, ανεξάρτητα αν τα είδη αυτά αγοράσθηκαν ή σερβιρίστηκαν ή διανεμήθηκαν κατ’ οίκον. Οι καταναλωτές δε, πρέπει να ζητούν πάντα απόδειξη και να ελέγχουν τα είδη που παρήγγειλαν, ενώ θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι το παραστατικό παραγγελίας δεν συνιστά απόδειξη. Τέλος, πρέπει να διατίθεται τρόπος ηλεκτρονικής πληρωμής.